TOBBES TRÄNARANALYS – inför IK Pantern

25 september 2015 15:28

”En nykomling på besök – det kommer krävas ödmjukhet inför uppgiften” Under den senaste matchen mot BIK Karlskoga fann vi en väg att vinna matchen. En match där vi trots tappad ledning från 0-3 till 3-3, kunde förmå oss att mentalt ”ladda om”. Där vi fortsatte att spela och våga gå för det. En stark drivkraft, en bra gemenskap och en tydlig matchplan som vi fortsatta att jobba efter resulterade i att vi tillslut kunde vinna med 3-5 och en fullt rättvis seger. Vinsten ger oss fullt med positiv energi som vi förhoppningsvis kommer ha nytta utav inför omgång 7 i Hockeyallsvenskan när vi nu tar emot Pantern.


Vi möter en nykomling som i inledningen utav serien sett starka ut efter segrar mot både Timrå IK och Leksands IF. När jag scoutar Pantern och bland annat ser till statistik, så kan en rad olika analyser utav Pantern göras. Men främst kan jag dra följande slutsatser och utkristallisera följande delar som viktiga:

1. Pantern ett lag som har en snitt ålder på 22,9 år (Almtuna 22,1 år), snitt på storlek och längd på 185,9 cm (Almtuna 184 cm), snitt vad gäller vikt och volym på 89,2 kg (Almtuna 83kg). Med andra ord ett kraftfullt lag där vi i måste åka mycket skridskor i maxfart och med vår fart skapa ett momentum i matchen.

2. Pantern har en boxplay statistik på 85,71 % (Almtuna 76,19%), vilket innebär att Pantern har seriens 5:e bästa boxplay. Där blir nyckeln för oss att våga – vilja – ta många skott och sätta tryck på motståndarnas målbur i vårt powerplay. Att vi vill skymma deras målvakt, samt vara beredda på returer för att hela tiden skapa ett tryck mot Panterns målbur.

3. I spel 5 mot 5 släpper Pantern in i snitt per match 1,97 mål. Vilket tyder på att de har en stark defensiv. Utifrån det blir det viktigt för oss att idag spela snabbare än tidigare matcher. Att flytta kropp och gå upp i fart ännu snabbare med pucken samt att flytta pucken ännu snabbare för att med fart skapa fördelar i olika situationer och därefter ha ett smart spel in mot målburen för att öka effektiviteten

Vi kan analysera våra motståndare i all oändlighet, men det viktiga är trots allt att vi fokuserar på vårt spel, vår prestation och det vi skall förhålla oss till där ute på planen. Och det är inga nya framgångsfaktorer, med risk för att låta lite tråkig utan det är samma framgångsfaktorer som tagit oss till segrar tidigare. Det handlar mer om att konsekvent, byte efter byte, period efter period och nu match efter match återigen göra det som krävs. Det handlar om en mental uthållighet.

Att skapa önskvärda beteenden tar tid och det krävs Goda Dagliga Vanor över tid för att skapa de beteenden och ageranden, som vi vill ha för att som individ och grupp utvecklas och bli lite bättre hela tiden. Tålamod, långsiktighet, en okuvlig drivkraft och ett strategiskt tänk blir ofta ett gynnsamt recept.

”Hemligheten bakom framgång ligger inte i att göra sitt jobb – utan att hitta den som passar att göra det” / Andrew Carnegie En ledares och tränares utmaning!

Kom till vår hemmaborg – ditt stöd behövs. Du är viktig för oss! Välkomna till Metallåtervinning arena!

En tränaranalys och tränarrapport signerad:
TOBIAS PEHRSSON
tränare Almtuna IS A-lag