Inför: IF Björklöven

9 januari 2018 18:00

Almtuna jagar tredje raka hemma viktorian när Björklöven från Umeå gästar Uppsala och Almtuna. En universitets stad kamp där bortalaget stått som segrare de två gången lagen möts denna säsong.


Laget från björkarnas stad har haft en säsong som varit lite upp och ner och parkerar på åttondeplatsen, alltså den sista playoff platsen. Det ska även tilläggas att man har tillsammans med Pantern en match mindre spelad än övriga lag. Man upplevde en riktigt tung fjolårssäong där är sent mål borta med Västerås i sista omgången säkrade att de slapp spela kvalserien till Hockeyallsvenskan som istället Västerås fick göra och det vet ni nog alla hur det gick. Man vågade ändå tro på det man gjorde sedan Joakim Fagervall tagit över och satsade på att behålla en stor del av stommen i truppen och sedan krydda det med spetsspelare på denna nivån som Alex Hutchings, Fredric Andersson och även till viss del Austin Farley som nu fick vara med från start. Förra säsongen var försvarsspelet lagets stora akilleshäl där man släppte in extremt mycket mål, detta har till vissa del förbättras med åtminstone 5 lag bakom sig i denna tabell. Framåt har mycket skapats av tidigare nämnda forwards duo transatlanterna Austin Farley och Alex Hutchings som gjort 25 respektive 21 poäng tillsammans med talangen Axel Ottosson som skjutit 25 poäng skapat stora hot framåt. Lagkapten Fredric Andersson har även levererat fina 23 poäng varav 12 mål, av dessa tolv kom nästan alla i Hockeyallsvenskans 10 första omgångar där Andersson var extremt het. Laget utmärker sig även med ett hett powerplay samtidigt som man har seriens sämsta boxplay procentuellt.

Almtuna har inlett det nya året med en vinst och en förlust där man senaste fick se sig besegrade borta mot serieledarna och formstarka Leksand. Bortaspelet som varit ett stort Almtuna vapen denna säsong där man varit bäst har dock nu dalat med två raka bortaförluster även om man fick med sig en poäng ifrån Västervik 29/12. Laget har istället börjar på en hemmasvit på två raka vinster och nu jagar man tredje raka mot Björklöven. Laget ligger alltjämnt på en fin tredjeplats på 57 inspelade poäng, 3 upp till tvåan Timrå och 6 till serieledande Leksand medans man har 3 poäng tillgodo på AIK som innehar fjärdeplatsen. AIS har inlett året målsnålt med ett spelmål på två matcher där man senast gick mållösa från isen där man ändå ska trycka på att det fanns bra chanser i båda matcherna. Framförallt mot Leksand gör man en mycket bra match samtidigt som man möter ett starkt hemmalag.

Fem senaste möten:

IFB - AIS 2-4

AIS - IFB 3-4

IFB - AIS 1-5

AIS - IFB 4-3

IFB - AIS 6-4

PP:

AIS: 14.71 % (11)

IFB: 20.62 % (3)

BP:

AIS: 77.45 % (12)

IFB: 74.77 % (14)

Poängtopp Almtuna:

Daniel Ljunggren 18 (10+8)

Fredrik Forsberg 17 (11+6)

Ludvig Nilsson 17 (6+11)'

Victor Rollin Carlsson 15 (9+6)

Luke Pither 12 (7+5)

Poängtopp Björklöven:

Austin Farley 25 (13+12)

Axel Ottosson 25 (8+17)

Fredric Andersson 23 (12+11)

Alex Hutchings 21 (11+10)

Jakob Stenqvist 15 (2+13)

Preliminär laguppställning Almtuna:

Ljung (Fröberg)

Svensson - Rotbakken

? - Ljunggren - Forsberg

Ragnarsson - Lindström

Hertzberg - Rollin Carlsson - Nilsson

Carlson - Léman

Milton - Lundin - Pither

Flood

Santesson - Pentler - Svensson

Ej klart än så länge vem som kommer ta platsen brevid Ljunggren och Forsberg i första kedjan.

Mot tre poäng och ett bra tryck i Gränby. Ni som vill ta med folk på ert säsongkort så förboka dessa biljetter gärna för att underlätta vid kassan. Maila [email protected] så får ni en länk och en kampanjkod.

Tillsammans kämpar vi för Uppsala stad.