Inför AIK

14 oktober 2018 00:00
Herr

Efter den tunga förlusten mot Västerås är det dags att titta fram mot nästa match mot AIK på söndag. Serieledarna AIK är det enda laget i serien som inte har förlorat i ordinarie tid hittills. Interna statistiken visar också att det blir en mycket tuff uppgift.


AIK var på förhand en av seriens absoluta favoriter och hittills har man också motsvarat de förväntningarna. AIK leder serien och är det enda laget som ännu inte har förlorat i ordinarie tid. AIK har spelat två matcher mer än Almtuna och man har sex segrar i ordinarie tid, en övertids seger och tre förluster efter straffar. Övertids segern kom mot Södertälje och strafförlusterna har kommit mot: Vita Hästen, Oskarshamn och Leksand. Deras två senaste matcher har slutat med uddamåls segrar över Pantern och Björklöven.

Ser vi till inbördes möten mellan Almtuna och AIK sedan de kom tillbaka till HockeyAllsvenskan säsongen 14/15 visar att AIK är en svår nöt för Almtuna. Faktum är att man har haft lättare mot AIK på Hovet än i Gränbyhallen. Ser vi till alla möten sedan 14/15 så ger en tabellrad med Almtuna-ögon sett: 18 5 2 0 3 8 49-60 (-11) 22. På de åtta senaste mötena har Almtuna en seger och 1 match där man fått med sig en poäng. Möten i Gränbyhallen ger: 9 2 1 0 1 5 21-29 (-8) 9. På hemmaplan har Almtuna faktiskt fyra raka förluster i ordinarie tid mot AIK. Dags att bryta den trenden?

I AIK hittar vi Johannes Jönsson och Alexander Dellert som båda har spelat i Almtuna tidigare.

Almtunas topp fem:
Tony Mårtensson 12 (3-9)
Lucas Sandström 7 (3-4)
Viktor Hertzberg 6 (3-3)
Alexander Lunsjö 4 (0-4)
Victor Rollin-Carlsson 3 (2-1)

Målvakter: Arvid Ljung 95,00% GAA 1,61; Oscar Fröberg 84,09% GAA 4,71

AIKS topp fem: Fredrik Weigel 9 (2-7)
Sam Marklund 8 (3-5)
Christian Sandberg 7 (3-4)
Anton Holm 7 (3-4)
Alexander Dellert 7 (1-6)

Målvakter: Johannes Jönsson 93,19% GAA 1,60; Erik Källgren 94,92% GAA 1,38

AIKs skotteffektivitet är sämre än Almtunas men söndagens gäster har också skjutit 118 skott mer (Notera på 2 matcher mer också).

Skotteffektivitet;
Almtuna 9,18%
AIK 8,64%

Powerplay:
Almtuna 18,52% 5-2 (7:a)
AIK 15,79% 6-0 (10:a)

Boxplay:
Almtuna 77,42% 0-7 (9:a)
AIK 94,29% 1-2 (1:a)

AIK har som sagt spelat 2 matcher fler än Almtuna och tittar vi på antal 2 minuters utvisningar så har AIK dragit på sig 40 stycken 2 minuters utvisningar och en 10 minuters utvisning. Almtuna har å sin sida 30 stycken 2 minuters utvisningar och ett matchstraff (5+20).

Almtuna kommer från en mindre bra arbetsinsats mot Västerås. Jämför man till exempel täckta skott och tacklingar så skiljer det sig mycket i den matchen jämfört med matchen före då man slog Björklöven. Tränarna är inte nöjda med att det skiljer sig så pass i insats match för match som det gjort.

- Vi vill se att spelarna kommer tillbaka till Almtunas typ av arbete för varandra och vår skridskoåkning över hela banan. Att man ser till att kroppsspelet finns där i varje duell och att vårt uppoffrande spel i egen zon finns där, säger tränare Martin Gudmundsson inför matchen mot AIK.

Almtuna kommer till spel utan: Per Svensson, Jacob Ragnarsson, Jonathan Léman och Victor Rollin-Carlsson som alla är skadade. Jonathan Léman skadade sig senast mot Västerås och skall på en magnetröntgen under måndagen innan man kan se hur pass allvarlig hans skada är. I mål skiftar man och det är dags för Oscar Fröberg att ta över ansvaret längst bak. Jacob Svensson är tillbaka efter sin avstängning. Till matchen mot AIK kallar man också upp Theodor Nyström från J20-laget eftersom man har tre backar på skadelistan.

Matcher mot AIK brukar betyda att det blir ganska mycket folk i hallen. AIK har ofta ett bra stöd i Gränbyhallen. Ett bra stöd från läktarplats är viktigt och därför hoppas vi att du som Almtuna-supporter kommer till matchen iklädd våra rödvita färger - ta gärna med dig ett par vänner också och att ni hejar fram hemmalaget ute på isen under matchen.

Ni har väl inte glömt att man åker gratis till och från Gränbyhallen med UL på matchdagen - mot uppvisande av en utskriven matchbiljett? Från Centralstationen tar man buss nummer 3 mot Nyby.

Vi syns i hallen!