Björn Danielsson slutar i Almtuna

23 mars 2022 13:59
Klubben

Efter åtta år som sportchef i Almtuna så slutar nu Björn Danielsson i föreningen. Kvar på den positionen finns Tony Mårtensson som nu får axla rollen på egen hand.


Björn Danielsson kom till Almtuna säsongen 2013/2014 och har sedan dess verkat i föreningen som sportchef. Danielsson har under alla åtta åren har med små medel - bland de minsta budgetarna i ligan - byggt lag som stått sig på nivån. Han har haft en bra förmåga och fingerkänsla i att hitta spelare på lägre nivå som klarat av steget till nästa nivå och utvecklats bra i föreningen. Björn har också bidragit till att sprida glädje i gruppen han jobbat med under åren samtidigt som han har varit en ledare som styrt gruppen in på rätt stig när det sett som mörkast ut i tabellen.

Du slutar nu som sportchef hos oss i Almtuna. Vad är dina tankar kring det?
- Det är ett beslut som jag egentligen tog före jul - att det blir sista säsongen i Almtuna. Det är ett beslut som har växt fram. Efter att ha varit åtta år i föreningen så känner jag att det är dags för en ny utmaning.

Den gångna säsongen för herrlaget har du varit med och utvärderat här efter säsongen. Vad har ni kommit fram till i den utvärderingen?
- För det första så hade vi en plan för målvaktsbiten men den blev dåligt uppstyrd från start så det skadade ju laget. Det skall man ha med sig. Hade vi lyckats från början med den pusselbiten så hade det kunnat sett annorlunda ut.

-Vi hade behövt lite mer power i truppen, någon mer powerforward, någon lite tuffare back. Några fler spelare som driver gruppen och som verkligen vill uppåt i karriären och som driver sin egen utveckling. Vi vill försöka hitta sådana spelare. Lite som Emil Larsson var när han kom till Almtuna, för att ta ett exempel.

Åtta säsonger med Almtuna. Vad är ditt starkaste sportsliga minne från den tiden?
- Det kanske är det året vi kom fyra med väldigt små medel och Gudmundsson och Ragnarsson var tränare.Sedan tycker jag att vi la väldigt bra grunder för Almtuna tillsammans med Niklas Eriksson, Marcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson under mitt första år som sportchef i Almtuna och som vi sedan på många sätt har jobbat vidare på.

Som sportchef får man ibland ta tuffa beslut. Kan du delge oss ett sådant som du tyckt varit extra svårt?
- Alla spelare som jag har varit med och sålt och det är otroligt många. Det är ingen spelare som varken jag eller någon annan i föreningen har velat sålt. Det är något vi har varit tvungna att göra för att överleva ekonomiskt och ta säsongerna i mål.

- Just att slå sönder sitt eget lagbygge flera gånger det är något som jag hoppas att Tony kommer att slippa nu när han tar över. Att alla företag och supportrar, ja alla runt Almtuna går in och sluter upp bakom en nystart. Jag tycker att vi har varit väldigt rätt ute många gånger med lagbygget men några gånger fått slå sönder vårt lagbygge och det tar rätt mycket på krafterna varje gång.

Finns det någon värvning du gjort till Almtuna under dessa år som du är extra glad att du rodde i land?
- Emil Larsson, Marcus Högström, Johan Holmqvist, Jesper Olofsson, Michael Haga. Det går att nämna jäkligt många spelare där. Sedan att Tony Mårtensson kom och spelade två år i Almtuna tycker jag var otroligt kul och även om vi hade ett väldigt tufft första år när han kom så är den prestationen han gjorde under sina två säsonger hos oss - det är det inte många som har gjort i den åldern.

Vad händer framöver för din egen del nu?
- Jag kommer att fortsätta och jobba med hockey sedan har jag inte bestämt mig exakt för vad. Jag känner att jag vill ta det lugnt ett tag och fundera. Jag skall vara mycket med barnen och ha en riktigt bra sommar. Sedan kommer jag att hjälpa Tony med en hel del grejer här i början också. Mest för att assistera honom lite lagom med det han vill. Vara ett litet bollplank till honom.

Något mer du vill säga alla i och kring föreningen?
- Det känns fel att nämna några utan jag vill tacka alla som jag har jobbat med. Alla tränare, alla spelare, materialare. Ja alla som jobbar runt laget, på kansliet, alla supportrar och alla samarbetspartners.

-Trots att vi har fått jobba på det sätt som vi har gjort för att överleva så har vi väldigt många trogna samarbetspartners som alltid går in och stöttar Almtuna så jag vill tacka dom extra mycket också.

- Jag vill också rikta ett extra stort tack till Marcus Leto för det var han som tog in mig i Almtuna en gång i tiden och gav mig den här chansen att få den här möjligheten som sportchef i föreningen. Jag är väldigt tacksam för dom här åtta åren. Det har absolut varit tufft i perioder men mestadels bara ruskigt roligt. Almtuna är en familjär klubb som jag tror att dom flesta trivs jäkligt bra att vara i.

- Jag hoppas att alla sluter upp bakom laget och föreningen nu. Tony som tar över sitter på hur mycket kunskap som helst så jag hoppas att alla sluter upp och ger honom sportsliga förutsättningar att göra något bra av laget.

Vi vill rikta ett stort tack för allt du gjort för Almtuna under dina år hos oss och samtidigt önska dig lycka till med din fortsatta yrkeskarriär Björn Danielsson.