Inför Vita Hästen

10 april 2019 19:57
Herr

Säsongens viktigaste matcher återstår och det börjar med Vita Hästen borta på torsdag för Almtunas del – lite av ett boggie team för våra rödvita iskrigare. Ser vi till inbördes möten denna säsong så är det fördel Vita Hästen. Dags att bryta den statistiken nu!


Det är tre lag på samma poäng inför de två sista omgångarna av kvalserien – Almtuna, Kristianstad och Vita Hästen - och Almtuna har en liten fördel på grund av klart bäst målskillnad men det kan svänga fort. Almtuna behöver komma upp ett par snäpp från vad man presterade senast uppe i Boden om man ska lyckas vinna över Vita Hästen borta.

Vita Hästen kommer till spel med en 4-3 seger mot Tranås på bortaplan i ryggen vilket var en nödvändighet sedan de förlorade hemma mot Kristianstad i omgången innan. Faktum är att det är på hemmaplan som Vita Hästen har darrat lite i kvalserien – där har man två förluster på fyra matcher medan man har idel segrar i ordinarie tid på bortaplan. Almtuna som kommer med tre raka segrar i ryggen har också förlorat två matcher men fördelat dessa lika hemma och borta. Efter två bekväma 7-1 segrar så fick man kämpa ordentligt för att hålla undan mot Boden på bortaplan senast innan man kunde kvittera ut tre poäng efter en 2-1 seger där uppe.

Ser vi till inbördes möten så är Vita Hästen lite av ett Boggie team för Almtuna och speciellt på bortaplan. Lagen har mötts fem gånger denna säsong och poängen är fördelade 11-4 i Vita Hästens favör. Almtuna har bara en seger och det var hemma i Gränbyhallen. Almtuna har inte vunnit i Himmelstalundshallen sedan den 22:a januari 2017 då man vände hem med en 5-1 seger i bagaget – efter det har man på fyra försök endast fått med sig en poäng hem till Uppsala och målskillnaden på dessa fyra matcher är 7-19. Favoritskapet ligger med andra ord hos Vita Hästen på torsdag – men den dystra statistiken ska ju brytas någon gång så……….

I Vita Hästen hittar vi William Westlund och Henrik Rommel som båda spelat i Almtuna tidigare.

Vita Hästens topp fem:
Henrik Rommel 11 (6-5)
Marcus Eriksson 7 (2-5)
Jesper Samuelsson 7 (1-6)
Linus Andersson 5 (3-2)
Christoffer Fish 4 (2-2)

Målvakter: Viktor Kokman 91,57% GAA 1,75

Almtunas topp fem:
Tony Mårtensson 16 (3-13)
Alexander Lunsjö 12 (4-8)
Viktor Hertzberg 11 (5-6)
Jens Jakobs 10 (6-4)
Tobias Liljendahl 10 (5-5)

Målvakter: Arvid Ljung 94,34% GAA 1,65; Oscar Fröberg 92,52% GAA 1,85

Special teams är ofta matchavgörande och skall Almtuna få med sig en seger i bagaget hem till Uppsala så måste man hålla sig från utvisningsbåset då hemmalaget är erkänt vassa i powerplay. Kikar vi i Fair play ligan så har Vita Hästen dragit på sig 21 stycken 2 minuters utvisningar. Almtuna har dragit på sig 32 stycken 2 minuters utvisningar samt ett matchstraff vid matchslut.

Powerplay:
Vita Hästen 38,46% 10-0 (1:a)
Almtuna 32,26% 10-1 (2:a)

Boxplay:
Vita Hästen 70,59% 0-5 (4:a)
Almtuna 76,92% 0-6 (2:a)

Almtuna har samma trupp att tillgå som senast mot Boden plus att junioren Alexander Starck är med igen och definitiva startuppställningen offentliggörs en timme före matchstart.

Denna vecka avgörs det som sagt vilka två lag som tar de två HockeyAllsvenska platserna. Ser vi till Almtuna så har man en liten fördel i den fina målskillnaden och om man tar en seger i ordinarie tid på de två avslutande matcherna så bör det räcka för att få spela i HockeyAllsvenskan även kommande säsong. Kvaldramat fortsätter – vilka lag håller bäst koll på sina nerver nu när det avgörs i de sista omgångarna?

Matchen sänds på Aftonbladet (SE HÄR) om man har plus medlemsap.

Ni som inte åker till Norrköping för att stötta killarna på plats vet väl att ni kan följa matchen hos Latitude-59 på storbildsskärm tillsammans med andra supportrar?

Norrlands för 45kr (59kr) mellan 18-21 (endast i sportbaren)

Mat som serveras är: Pubmenyn... mer info på Latitunde-59 hemsida.

Boka ditt bord på Latitude-59: Tel. 018/249000 eller på deras hemsida.

Välkomna till Latitude-59