Läget inom föreningens Dam- och Flickhockey

19 maj 2022 09:15
Dam

Vi bad sportchefen på damsidan Janne Wickström att svara på några frågor kring förra säsongen och hur läget är nu inför kommande säsong.


Damlaget tog ett fint steg förra säsongen då ni fick spela i DamEttan Östra Topp fyra. Hur ser du på den säsongen?
 - Vi nådde samtliga för året uppsatta mål och måste säga att vi är nöjda med säsongen som var även om vi var oerhört nära att nå allsvenskan vilket är målet först nästa år, säger sportchef Janne Wickström.  

- Vi hade i ärlighetens namn också maximal otur när vi väl gick in i slutfasen av säsongen där våran Kanadensiska förstemålvakt gick omkull på cykeln och bröt benet på två ställen bara dagar innan transferfönstret stängde. Det medförde att vi stod utan ordinarie senior målvakt inför kvalet till allsvenskan under några matcher innan Paulina Bergstrand som varit föreningen trogen under många år ställde upp under slutspelet, trots att hon ställt skridskorna på hyllan och avslutat karriären under pandemin. Det var tufft för henne att stiga in otränad men hon gjorde ett bra jobb givet förutsättningarna.

- Till kommande säsong så kommer vi ha två likvärdiga målvakter på rostern, I damernas NDHL finns det sällan ekonomi till två första målvakter. Det positiva är dock att detta givit våra juniormålvakter både speltid och träningstillfällen med Damlaget och de gjorde riktigt bra insatser vilket bådar gott för framtiden.

  Hur ser du på säsongen som kommer? Vad krävs för att ni skall kunna ta ytterligare steg.
- Vi arbetar efter en strukturerad flerårs-plan som är överenskommen för föreningens styrelse där ambitionen är att nå SDHL. Kommande säsong så skall vi enligt plan upp ytterligare i tabellen.

- Men vi ser att NDHL börjar att bli en riktigt tuff serie med flera lag som har SDHL ambitioner och där våra konkurrenter rekryterar  hårt för att bli mera konkurrenskraftiga. Jag tror dock att vi kommer ta ytterligare steg framåt.

- Man skall inte glömma att vi trots att vi spelat många år i Div.1 ändrat fokus och målsättning vilket gör att mycket är nytt för befintliga spelare och stab. Framförallt med importspelare som påverkar mycket i gruppdynamiken och belastning på staben på alla plan. Framförallt då kvinnliga hockeyspelare sällan är avlönade vilket även gäller flertalet spelare i SDHL som är ligan över NDHL där Almtuna spelar.

- SDHL rankas som en av världens främsta ligor för damer. Detta innebär större krav på billigt boende och deltidsjobb till våra spelare, så här behöver vi även till nästa år några stora lägenheter eller hus att hyra samt jobb. Så vill man göra en instats för Almtuna och damhockeyn så är detta ett utmärkt tillfälle.

  Hur ser det ut i organisationen kring damlaget till kommande säsong?
- Organisationen krig damlaget kommer att bli ordentligt förstärkt till nästa säsong. VI har en del nytt folk som anslutit till staben och även flera som är på väg in. VI kommer att inom kort presentera hela staben så håll utkik efter detta på sociala medier.

  Finns det redan nu några spelare som är på kontrakt för Damlaget?
 - Jo vi har redan 17 spelare kontrakterade och vi slutförhandlar med flertalet spelare som kommer att hjälpa oss att klättra i tabellen kommande säsong.

- Vi kommer att öka antalet utländska spelare i truppen men har även lite intressanta svenska spelare som vi hoppas på inför nästa säsong. Lite hemliga är vi men inom kort så kommer vi börja kommunicera ut våra spelare för nästa säsong. Men jag kan säga att vi har nya spelare klara från bland annat Polen, Ukraina, Finland och Kanada.

   Juniorerna på damsidan kom tvåa i sin grundserie och trea i Damjunior Topp 6 Östra sedan. Även det är fin prestation. Hur ser det ut här, är det ett ökat intresse för att spela hockey bland unga tjejer i regionen?
- Ja, resultatet i damjunior serien var långt det andra förväntade sig då det var vårat första år i serien. Ledarna med Markus Åberg i spetsen sa redan innan säsongen att vi på riktigt skulle kunna bli topp 2.

- Men att Almtuna med ett klubblag slog både AIKs NIU, Linköpings NIU och Haninge med Djurgårdens NIU-spelare som är handplockade från hela Sverige ska ju inte vara möjligt. Men att vi under säsongen bara var några poäng ifrån att nå den nationella DamJuniorcupen var inget annat än en skräll. Detta visar på hur mycket duktiga unga spelare vi har i föreningen vilket bådar gott för framtiden.

  Hur ser föreningens fortsatta arbeta ut med flickhockeyn?
- Vi jobbar brett med Dam- och Flickhockeyn och den växer så att det knakar. Till kommande säsong så har vi dubblerat antalet resurser som jobbar med att driva lagen på och vid sidan av isen, vilket kommer att ytterligare öka kvaliteten på verksamheten och i slutända resultaten. Det vi kommer att lägga ännu mera fokus på är Hockeyskolan för flickor.