Inför: Leksand

4 januari 2018 19:21

Efter straffvinsten mot Karlskoga så nalkas det toppmöte i Hockeyallsvenskan och en svår match när Almtuna gästar serieledarna Leksands IF.


Leksand hade en knaglig start på säsong och låg i början i botten av tabellen när man sparkade sin tränare Markus Åkerblom, nu ca 22 omgångare senare är Dala laget ett topplag i serien som verkligen tuggat igång på slutet och tagit sina poäng i rask takt de senaste månaderna. I dagens läge leder man serien på 60 poäng, tre mer än tvåan och trean Timrå och Almtuna. Man släpper in näst minst mål i serien i ett stabilt försvar och hårt arbetande lag med några klara spetsar i Alex Friesen och Matt Carrey som varit riktigt bra sen han kom in i laget.

Bortalaget har varit desto stabilare sett till hela säsongen där man jämn tagit sina poäng förutom en kortare dipp mitt i hösten. Ju lämgre säsongen gått har man samtidigt lagt in en extra växel och börjat även ta poäng och vinna matcher när man inte gör en topprestation vilket brukar känneteckna ett topplag. Senast hemmabesgrades BIK Karlskoga efter en strafflagning där Erik Santesson blev stor hjälte med hemmalaget enda spelmål och sedan avgöra strafflägningen med två kyliga straffar. Två poäng och förlusterna fortsätter komma bara en åt gången innan man studar tillbaka med en vinst.

Almtuna har denna säsong vunnit de två första mötena med Leksand, en på hemmaplan och en på bortaplan där våra målvakter hållt nollan en gång i var. Rejält plusstatistik AIS här faktiskt om man sträcker sig tillbaka till de sex senaste matcherna där Leksand endast har en vinst.

Fem senaste möten:

Almtuna - Leksand 2-0

Leksand - Almtuna 0-1

Leksand - Almtuna 4-1

Almtuna - Leksand 2-1

Leksand - Almtuna 0-5

PP:

AIS 15.46 % (10)

LIF 16.33 (9)

BP:

AIS 76.84 % (12)

LIF 85.32 % (3)

Intern poängliga AIS:

Daniel Ljunggren 18 (10+8)

Fredrik Forsberg 17 (11+6)

Ludvig Nilsson 17 (6+11)'

Victor Rollin Carlsson 15 (9+6)

Luke Pither 12 (7+5)

Intern poängliga LIF:

Alex Friesen 30 (10+20)

Johan Porsberger 19 (10+9)

Mattias Ritola 17 (8+9
Anton Karlsson 14 (5+9)
Martin Karlsson 12 (3+9)
Preliminär laguppställning:
Ljung (Fröberg)

Svensson - Rotbakken

Pither - Ljunggren

Ragnarsson - Boqvist

Milton - Rollin Carlsson - Hertzberg

Carlson - Léman

Nilsson - Lundin - Forsberg

Flood

Svensson - Pentler - Santesson

{!b}

Bilder: Johnny Andersson

& Peter Bohlin Pic-agency