Information från Ordförande

16 april 2019 14:48
Klubben

Det är med stor sorg jag skriver detta till alla sponsorer och partners. Vårt kära Almtuna IS spelar säsongen 2019/2020 i division 1. Hur tungt det än är att tänka på så är det en realitet.


Men det är viktigt att komma ihåg att Almtuna IS är så mycket mer än A-lag herr. Vi har en stor och väl fungerande ungdomsverksamhet. Ett elithockeygymnasium och juniorlag som löpande tar steg i rätt riktning. Vi har ett damlag som vi, bland annat genom att göra vad vi kan för att få starta elithockeygymnasium även för flickor, ska jobba stenhårt för att stärka och ge goda förutsättningar att lyckas sportsligt.

Vi har er – våra trogna partners.

Vi har mängder med eldsjälar som ideellt jobbar för klubben.

Vi har en, om än begränsad till sin storlek, hängiven personal som kommer att jobba stenhårt för att vi ska hamna på rätt spår igen, såväl sportsligt som ekonomiskt.

Men då krävs det att vi ser degraderingen som en möjlighet till en omstart, en möjlighet att göra om och göra rätt. Det sista vi tänker på är att ge upp.

Naturligtvis kommer det att göras förändringar personellt. Vi ska satsa på nytt, men satsa klokt och med så stor Upplandsförankring som möjligt. Vi ska över hela linjen i någon mening bli än mer ”hemvävda” än vi varit och gå tillbaka till våra rötter. Vi tror att det krävs för att vara det vi vill vara – d v s hela Upplands angelägenhet.

Vi kommer att jobba stenhårt med att hålla i kostnaderna, såväl på tjänstemannasidan som avseende representationslagen. Vi diskuterar en budget för 2019/2020 om totalt ca 12 MSEK, varav ca 2,5 MSEK avser A-lag herr.

Vi kommer dock inte att minska vår satsning på våra ungdomar och juniorer. De är vår framtid. Stommen i våra representationslag ska bestå av egna produkter och då krävs en fortsatt målmedveten ungdomssatsning.

Men innan vi med full fart sätter igång med vår ombyggnation måste vi ta oss över den finansiella puckel vi har framför oss.

Kostnaderna har vi haft bra kontroll på, men vi har misslyckats på intäktssidan. Vi har en prognos som pekar mot ett negativt resultat om ca 3 miljoner kronor. När vi nu degraderats så tappar vi dessutom ca en miljon avseende utbildningsbidrag för spelare som går till SHL som vi skulle fått om vi hängt kvar i Hockeyallsvenskan . Som lag i division 1 tappar vi också ersättningen från Hockeyallsvenskan och vi kommer nästa år att själva få bära en signifikativ kostnad för domare.

Den bistra sanningen är att vi inte kommer att klara detta utan ert fortsatta stöd.

Vi behöver redan under april få in en stor del av nästa års sponsorintäkter samt sälja aktier. Det behövs för att vi ska nå ett resultat som inte sämre än en miljon minus och för att säkerställa eget kapital på ca plus 800 000 kr (för elitlicens i division 1 krävs 500 000 kr).

Vi har full förståelse för er besvikelse och frustration, men låt Patric Sandin och Magnus Calland träffa er och hjälp oss att bygga en ny grund för föreningen att stå på som på sikt ska ta oss hela vägen till SHL och SDHL. Almtuna IS har spelat hockey sedan 1947 och med er hjälp ska förening fortsätta göra det. Ger ni oss chansen och fortsatt förtroende kommer vi att arbeta fram en plan för hur en långsiktigt hållbar verksamhet kan skapas baserad på en sund ekonomi, jämställdhet och fortsatt talangutveckling som ytterst ska leda till sportsliga framgångar för våra representationslag – lag som till övervägande del består av egna produkter, eller spelare från närområdet.

Det var en historiskt mörk eftermiddag och kväll i söndags – men nu tar vi nya tag och bygger vårt nya Almtuna IS!

Tack för ert stöd!

För Styrelsen
Niclas Fröberg
Ordförande Almtuna IS