Svenska Spel
Almtuna IS

Intervju med sportchefen inför slutspelet

Publicerad: 2017-03-06 17:04

Grundserien är klar, nu inför play-off mot SHL.
Vi tog tillfället i akt från redaktionen att göra en intervju med Almtuna IS Sportchef Tobias Pehrsson del 2. Grundserien är avslutad och Almtuna IS är för andra säsongen i rad kvalificerat till play-off och slutspel mot SHL.

Hur summerar du Grundserien, generellt sätt?
En säsong som följer något av en standard/normal säsong, sett till att den har innehållt medgång och mycket segrar med stabila prestationer. Men även motgångar och förluster med mindre bra prestationer. Men en sak är klar desto längre säsongen har gått, desto tryggare och stabilare har laget blivit, högre lägsta nivå på prestationerna, stabilare spel och tydligare spelidé med fler individuella prestationer. Vi avslutar Grundserien riktigt starkt och det är målet med laget att bli bättre med tiden och det har vi verkligen blivit.

Förväntningarna var höga inför säsongen, har ni levt upp till dem förväntningarna?
Ja förväntningar är något som skapas av media, experter, spelbolag och av andra människor runt om oss, det är givetvis kul och inspirerande. Det tyder på att något väldigt positivt händer och är på gång, men samtidigt gäller det att vara ödmjuk och jobba hårt med verksamheten varje dag och för min del gäller det att se till hela föreningens sportsliga verksamhet att utveckla. Skall vi se till Herrlaget var vår målsättning att nå play-offspelet mot SHL, vilket vi har lyckats med.

Det intressanta med begreppet: ”förväntningar”, är att många lag i Hockeyallsvenskan har haft problem med det (1) Södertälje SK var topptippade för två säsonger sedan de ramlade ur. (2) AIK var topptippade för två säsonger sedan, de fick spela negativt kval. (3) Västerås har varit topptippade och de spelar negativt kval i år. (4) Björklöven likaså och har med ”näbbar och klor” kämpat för att undvika negativt kval. Utifrån det mentala perspektivet är det väldigt svårt att hantera dessa förväntningar, fyra exempel ovan, utifrån det tycker jag att vi vår första säsong där vi varit lite uppskrivna lyckats utveckla laget och mentalt ta oss igenom säsongen på ett väldigt bra sätt och vi når vår målsättning play-off. Detta stärker oss in i framtiden som klubb, lag och även på individnivå. Det glädjer mig väldigt mycket, att vi tagit oss igenom denna resa på ett bra sätt. Nu fortsätter vi jobba på…      

Vad är främsta anledningen till att Almtuna är i linje med sitt sportsliga mål just nu?
Spelarnas hårda jobb i isträning och fysträning att träna bra över tid. Spelarnas ödmjukhet och välvilja att göra rätt och förändras och med det förbättras. Att med tiden (tålamod) hamnat i högpresterande tillstånd som lag. Ett ledarskap som är tydligt och uppgiftsorienterat. En verksamhet som håller bra nivå. En ledning som tror på det som görs och tids nog är vi där vi vill vara. Men samtidigt vill jag poängtera att vår resa är inte bara i år, den pågår över tid och vi har tagit många bra kliv i år, det gäller att lära sig med tiden och fortsätta utvecklas och utveckla andra. Tillsammans ser jag som vårt nyckelord.

Hur ser du på lagets prestation slutdelen av denna säsong i Grundserien?
Väldigt bra! Både individuellt har vi många bra prestationer. Som lag stabilt och homogent där vår spelidé och verksamhet gjort laget starkt. Vilket vi även ser på ett resultat i grundserien sett till slutdelen.

Vad har du för tankar inför det kommande play-off och slutspelsserien mot SHL?
Att vi kommer in med en god känsla, ett lag som mår bra och tror på sig själva. Det gäller att ladda om och ladda på energi, mod, jävlar anamma och adrenalin. Gör vi det på bra sätt då kan vi ta många poäng och vi kan vinna mot alla lag.

Vill du lyfta fram några särskilda spelare i laget som överraskat?
Nej det vill jag faktiskt inte, för detta är en resa som vi gör tillsammans. Något jag tjatat om så mycket och tänker fortsätta att göra det. Det är tillsammans vi blir starka när vi gör saker och ting ihop och det är så jag ser på laget också.

Vart hamnar Almtuna i slutspelsserien?
Jag överlåter det till spelbolagen och de så kallade experterna (haha). Målsättningen är att göra det bättre än ifjol och min förhoppning är att vi kan vinna många matcher. Hur långt det räcker det summerar vi efter 5 omgångar.

Vilken match blir tuffast i slutspelsserien?
Alla matcher har sitt egna liv och innebär olika typer av utmaningar så att säga. Nyckelmatch blir Västervik hemma, Pantern borta och AIK i sista omgången. Jag bedömer att 10 poäng (eventuellt 11 poäng) kommer att vara det som krävs för vidare avancemang. At vinna mot Västervik blir viktigt utifrån att de går in med 3 poäng försprång. Men alla matcher är tuffa såklart.

Vad tar du med dig in i nästa säsong? Som man kan lära sig av från nuvarande säsong?
Oj vilken stor fråga, det finns delar jag har på min utvärdering och det är inga stora saker. Men små detaljer i verksamheten, laget, förutsättningarna runt omkring och vi blir bättre!

Hur kommer Almtuna IS spelarbudget se ut kommande säsong?
Inget att kommentera i dagsläget!

Vad blir din största prioritet när säsongen är slut?
Att bygga helheten i klubben det är prioriterad. En helhet som bygger på, En starkare ungdomsverksamhet med uppföljningsmöten med alla tränarna kring den delen och vår Utbildningsplattform för Ungdom som jag arbetat fram. Att bygga Elitishockeygymnasiets verksamhet så jag gör de rätta justeringarna där till de bättre. Att sätta strukturen kring Juniorlaget (J20 och J18), så vi kan fortsätta utveckla och producera egna produkter vilket vi har varit bra på senaste sju, åtta åren och bättre skall vi bli på den delen. Att tillsammans med kollegor se hur vi kan göra för att få en bättre Damlagsverksamhet.

Sedan vad gäller A-laget där är det arbete på bred front, att ha individuella samtal/medarbetar samtal med alla spelarna som vi/jag alltid har efter säsongen tillsammans med ledarna, scouta spelare inför framtiden både kortsiktigt och långsiktigt, gå igenom det medicinska teamet med läkare och naprapater och hitta ett bra upplägg för den delen i verksamheten, se över vårt fysträningsupplägg med testbatteri med mera för att träna spelarna på bästa möjliga sätt under mars till augusti, sätta ledarsidan och sätta A-lagsverksamheten fullt ut på alla plan.

Något övrigt du vill framföra, så här innan första play-off matchen mot Tingsryd ikväll?
Jag tycker vi har haft ett lärorikt år på alla plan i klubben, tillsammans utvecklas vi och inför ikväll gäller det att fortsätta behålla en bra känsla för ledarna och spelarna. Att inte fundera så mycket utan ut och bygg vidare på den starka form vi är inne i. Men viktigt att behålla ödmjukhet i spelet, skärpa och ett väldigt hårt jobb.


Med vänliga hälsningar
Webbredaktionen i intervju med Sportchef Tobias Pehrsson.

 
Webbredaktionen
ludvige
 

Copyright © 2015-2018 Almtuna IS

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB