Svenska Spel
Almtuna IS

Kanadensarna presenterade sig mot Djurgården

Publicerad: 2017-08-12 03:43

Gimo ishall var fullsatt när första träningsmatchen denna försäsong gick av stapeln mot Djurgårdens IF under fredagskvällen. Före matchstart (kl. 19:00) hördes Gimo Hockeys ordförande Malin Roos hälsa publiken välkomna i högtalarna:

- Ikväll är det inte Gimo mot något annat division 2 lag. Det är Almtuna mot Djurgården!

 

Almtuna - Djurgården 3-4 (1-1, 1-1, 1-2)

Första minuterna av matchen kände lagen på varandra och det var spel över hela banan, dock med betydligt mer spel inne i Almtunas zon. Ljung stoppade ett riktigt farligt direktskott från nära håll med benskyddet efter dryga tre minuter. Därefter lyftes spelet upp allt mer in i Djurgårdens zon, men Djurgården stod för flera kvicka kontringar med bland annat ett friläge i sjätte matchminuten. Efter lite drygt sju spelade minuter drabbades Almtuna av matchens första utvisning när Quist fick sätta sig i utvisningsbåset. Detta ledde till att DIF kontrollerade pucken mer eller mindre under följande två minuter.

I tionde matchminuten fick så Almtuna chansen prova powerplay där man med kanadensarna Pither och Vallorani i spetsen skapade en hel del chanser med lekfullt och kvickt spel. Under – och minuterna efter -  detta powerplay klev almtunaspelarna in allt mer i matchen och vågade mer, vilket resulterade i större puckinnehav.

 

15:07 snappade Vallorani upp pucken och spelade fräckt i mittzon Pither som blev helt fri mot Reideborn i Djurgårdens mål. En chans som förvaltades gott med resultat 1-0 till AIS.

Men med dryga minuten kvar av första perioden kvitterade Djurgården (1-1) efter en längre press och relativt uppställt spel i Almtunas zon.

 

Första perioden var jämn. DIF hade betydligt mer puck inledningsvis, men AIS började ta för sig mer i samband med första PP och puckinnehavet jämnade ut sig. Ställningen 1-1 efter inledande perioden speglade matchbilden rätt bra. Ljung fick göra några fler ingripanden än Reideborn.

 

Almtuna inledde andra perioden med kvickt och bitvis fräckt spel, ibland med små marginaler, men lyckat. Detta ledde till en ny DIF utvisning, en tripping i periodens femte minut. Precis när Djurgården åter blivit fulltaliga hade AIS en stolpringare, där ett ledningsmål inte var många centimeter bort.

Frejdigt, lustfyllt spel bitvis med väldigt god fart och många pass som hittade rätt adress var talande för Almtuna under andra perioden där även flera backar med god kommunikation inom laget tog del i det offensiva spelet. 

I femtonde minuten drabbades Djurgården av åter en utvisning (slashing).  Under powerplay bjöd Almtuna på både ett och två briljanta pass och när matchuret stod på 17:04 var det dags för nästa kanadensare, Vallorani, att göra sitt första mål på SHL-laget (assist Pither).

 

 

Men efter tekning hann man bara spela i 16 sekunder före det att DIF åter kvitterade (2-2).

Andra perioden var Almtunas. Laget kändes kvickt, inspirerat och hungrigt. Även i denna period kom alltså snabb replik från DIF efter det att AIS tagit ledningen.

Inledningen av tredje perioden upplevdes från läktarplats som mer ostrukturerad av bägge lagen. 2:51 in i perioden skjuter DIF in 2-3 från en bit in i zon på Ljungs högra sida och tar därmed ledningen för första gången i matchen.

 

Men 5:05 ordnar Forsberg  så att en kvitteringspuck sakta och till synes något märkligt rullar in bakom Reideborn. Djurgårdskeepern tittade märkbart uppgivet upp i ljusarmaturen i taket ett tag efter den snöpliga pucken. 

Efter kvitteringsmålet hittade Almtuna åter mer energi och motståndarmålvakten gjorde några anmärkningsvärda ingripanden där han stod på huvudet med både 3,4 och 5 returer utan att pucken kunde leta sig in.

 

Djurgården hittade tillbaks i sitt spel och efter rejäl press så satte man segermålet 3-4 efter 14;30. Ett mål som i mycket var väldigt likt 2-3 målet i början perioden.

Efter det insläppta målet med dryga 5 minuter kvar av matchen blev spelet mer desperat och det blev fler snabba omställningar. Slutminuten blev mycket intensiv med bland annat en kvalificerad Almtunaräddning under en sidledsförflyttning på friläge från DIF.

---

Denna varma augustifredagsafton bjöd på en fartfylld och rolig träningsmatch som i det stora hela verkar skvallra om att vi går en underhållande och spännande säsong till mötes. Transatlanterna i laget tog tillfället i akt att med kul och inspirerande spel presentera sig på svensk is. Det gick inte att undgå att se de är samspelta sedan tidigare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Webbredaktionen
 

Copyright © 2015-2018 Almtuna IS

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB