Ny tränare för Damlaget klar

27 maj 2022 12:30
Dam

Vi kan nu presentera Damlagets nya tränare Olle Öhrqvist, senast från AIKs organisation. Vi ställde några frågor till Olle och svaren på vem han är samt hur han ser på uppdraget att få coacha våra damer hittar ni i nyheten. Some questions are in english.


Olle Öhrqvist blir vårt Damlags nya tränare den kommande säsongen. Olle kommer senast från AIKs organisation och för att ni skall få veta lite mer om Olle så ställde vi några frågor till honom:

Vem är Olle Öhrqvist som privatperson?
- Jag är 42 år och uppväxt i Viksjö, Järfälla. Bor sedan 2008 i Bålsta. Är gift sedan 19 år tillbaka med Catherine och har tre barn (14–17 år), två döttrar och en son, alla barn spelar såklart hockey. Till vardags är jag civilingenjör och jobbar just nu inom vattenkraftsindustrin men har störst erfarenhet inom olja & gas. Hockey har varit ett stort intresse sen barnsben där det mesta av tiden utanför jobbet spenderas. Försöker också hinna med andra sporter som golf, padel, etc. i den mån det går. säger Olle Öhrqvist.

Vilken hockey- och tränarbakgrund har du?
- Jag började spela hockey i Järfälla HC när jag var sex år gammal där jag spelat de flesta åren. Jag gjorde två säsonger i Djurgården som U16-spelare samt ett år i J18, fortsatte sedan i Järfälla mestadels på grund av att studierna tog stryk som var viktigt för mig. Hockeygymnasier var tyvärr inte så väletablerade på den tiden. Efter spel i Järfällas A-lag var jag sedan tvungen att lägga hockeyn åt sidan då jag började plugga på KTH samt gjorde lumpen, men kunde aldrig riktigt slutat spela, det finns alltid alternativ, och det gäller än till idag.

- Jag har tränat ungdomslag sedan barnen började spela hockey för elva år sedan. Har också tränat Bålstas J18/J20 under tre säsonger samtidigt som jag tränade ungdomslag. Jag var på väg att ta Bålstas A-lag säsongen 2020/2021 men Covid satte stopp för det. Har också varit lite support i Bålstas Flickor A i den mån jag hunnit samt varit ledare på Svenska Ishockeyförbundets flickutvecklingscamper. Jag har också varit ledare på SHI:s camper där jag fått förmånen att arbeta tillsammans med Mats Emanuelsson med flera. De senaste tre åren har jag tränat och coachat AIK:s dam Div.1 lag.

Vilken typ av hockey vill du att damlaget skall spela?
-Först och främst måste jag lyssna in vilken spelidé man haft fram till nu och se om vi ska köra vidare på den eller om det behövs någon förändring. Jag gillar hockey med bra fart och ett bra passningsspel, så hoppas kunna få in det. Jag vill också att man tävlar i varje situation och aldrig ger upp. Men det återstår att se vilket material jag har att jobba med, speltyper osv., det lägger lite förutsättningen för spelet.

Vad tror du om Almtunas chanser den kommande säsongen?
- Med rätt inställning och träningsvilja tror jag att vi kan gå långt. Det första delmålet är att bli topp fyra i grundserien, där har vi mycket goda chanser. Sedan tar vi sikte på att nå så långt som möjligt. Som sagt, med rätt inställning, tro och laganda kan man nå hur långt som helst.

Hur tacklar ni anpassningen till den nya tacklingsregeln som börjar gälla denna säsong för damerna?
- Vi kommer behöva utbilda och förbereda våra spelare att vara mer beredda och att ta emot och ge tacklingar. Att vara mer beredd tror jag kommer minska antalet skador i slutändan eftersom man alltid tidigare förväntat sig att en tackling inte ska komma.

Sportchef Janne Wickström om valet av Olle Öhrqvist:
- Helt ärligt så fanns han inte på vår lista även möjliga kandidater då vi såg det som en omöjlig rekrytering. Detta berodde enbart på att han redan fanns i AIK och alla vet att han gjorde ett superjobb där och vi trodde inte att vi skulle kunna få honom till Almtuna. Men som man säger ”det ena ledde till det andra” och när vi kände att det fanns ett intresse från Olles sida att stiga ombord så släppte vi alla andra dialoger för att få Olle till oss.

Vad är det i Olle som gör honom så intressant?
- Han står för en modern hockey och att han har en mångårig erfarenhet av Damhockey. Han är enormt duktig på att kommunicera med spelarna. Det är få tränare man inte får en enda dålig kommentar om, men där är vi med Olle nu. Han är också lugn och sansad i båset och har visat gång på gång hur duktig han är att coacha damlag. Jag tror att Olle med sitt sätt att leda kommer att ta laget till nästa nivå.

Some in English:

What is your definition of a great teammate?
- A good teammate for me is a player that accept all the different personalities in the team and can see them as a strength for the team, all persons are needed with their unique personality. You accept the goals the team have and each players individual goals and follow the rules that are set. You always behave with a good attitude and character and the team performance always comes before the individual.

What is your background in coaching?
- Coached youth hockey for eight years and at the same juniorhockey for three years. The last three years i have coached the dam div 1 team in AIK.

Where are you from?
- Born and raised in Järfälla, Viksjö. Moved to Bålsta 2008 where I live now.

Whats your goals for the season?
- I always strive to take it a step longer than from previous season. With the right persons, combinations of player types and with the right team-spirit where all believe on the same goals, we can take it as long as the finals for qualifying to SDHL. Additional interest for me is player development and I really hope I can help each player to get better and be a more complete hockey player and of course achieve individual goals.

What are you looking forward to the most?
- First of all to get to know all the players. Then hear their thoughts about the previous and coming season, goals, individual goals, etc.