Svenska Spel
Almtuna IS

Svensson #18 och Lindström #66 uttagna till juniorlandslaget

Publicerad: 2017-08-11 11:55

Idag är det klart att två av de unga spelare som vuxit fram i Almtunas organisation senaste åren har blivit uttagna till juniorlandslaget den 21-28 augusti i Finland. Det handlar om Jacob Svensson (forward/center) och Gustav Lindström (back).

Gustav är en spelare som inte gått elithockeygymnasium men ändå slagit sig in i AIS-trupp som 17-åring och NHL-draftats som 18-åring. Han är hockeyfostrad i Östervåla, men har spelat i Almtuna sedan 2014/15 med J18 och J20 samt senaste säsongen i Allsvenskan och i somras blev det en uppmärksammad NHL-draftning - allt innan han fyllt 19 år – ”det går bra nu”…

Jacob är fostrad i Tierps HK, har spelat i Brynäs upp till U16 och gått hockeyklass i Gävle,  men även han har sedan säsongen 2014/15 lirat med J18 och J20 i Almtuna under gymnasietiden. Jacob tog klivet upp till allsvenskt spel med Almtuna förrförra säsongen med en match mot AIK och etablerade sig sedan i truppen under förra säsongen.

Vi träffades i tränarrummet i Gränby för en liten pratstund för att pejla känslorna om den aktuella uttagningen.

 

Först en fråga till er bägge, var det i J18 era vägar korsades första gången?

Jacob: Ja, och vi har spelat tillsammans ungefär två hela år plus en halv säsong.

Gustav: Vi umgås mycket på sidan om. Så nu känner vi varandra hyfsat i alla fall… eller, vi känner nog varann för bra. Jag kommer förresten ihåg att vi möttes i Ragnarsson cup i Björklinge. Då spelade du väl i Brynäs..

 Gustav, redan 2012/13 spelade du i division 4 med Östervåla. Jag är säker på att det är otroligt ovanligt att någon under 15 hoppar in med de stora grabbarna. Innan vi börjar med landslagsfrågorna måste jag fråga vad största utmaningen var att lira med och mot seniorer som 13/14-åring?

- Vi hade ett lag med många unga spelare flera 96:or och jag hade många äldre polare, så största utmaningen var väl att jag var mycket mindre. Det handlade om att hålla huvudet högt, så man inte blev dödad.

Nu kommer beskedet att ni blivit uttagna till juniorlandslaget 21-28 augusti i Finland. Vad händer där?

Gustav: Det är en turnering, en 4-nationsturnering, tror det är mot Finland, Tjeckien, Ryssland.

Har ni dragit på er landslagströjan och representerat Sverige internationellt tidigare?

Gustav: Det blir tredje gången. Schweiz i februari och nu förra veckan i USA.

Jacob:  Det blir första gången.

När och hur fick ni reda på uttagningen?

Jacob: Idag av Martin och Ragge (AIS coacher).

Gustav: 2-3 dagar sedan av Gudmundsson. Men Montén hintade om det innan vi åkte från turneringen i USA förra veckan.

Kul med klassiska hockeynationer i turneringen i Finland. Hur kändes liret med juniorlaget när ni var i USA, Gustav?

- Kändes bra, det var första gången på liten rink. Man har mindre tid med pucken och det är lite mer fysiskt. Det gick bättre och bättre varje match – fick lira både Boxplay, PP och 5 mot 5 .

Vad ser du mest fram emot med juniorlandslagsspelet, Jacob?

- Blir stort att prova landslag, väldigt stor grej – en dröm!

Ni blir ju två juniorlandslagsspelare som lirat en hel del tillsammans. Vad tycker ni varandras största styrkor är?

Jacob om Gustav: Gurra är väldigt spelskicklig, hittar väldigt bra passningar. Hamnar sällan i problem och tidsnöd. Skicklig på blålinjen. Väldigt allround.

Gustav om Jacob: Allround, gör poäng, bra skott, bra spelsinne. Kan både passa och skjuta. Hockeystark – svår att ta pucken från. Bra en mot en. Blivit en bra skridskoåkare senaste tiden. Kan både lira fysiskt och göra poäng.

Ni har inte fyllt 19 år än och har lirat bland annat J18, J20 & Allsvenskan i Almtuna. Nu är ni uttagna till juniorlandslaget. Vad är slutmålet? Var är ni när ni fyller 25?

Gustav: När man växer upp är drömmen att spela NHL en dag och få köra A-landskamper. Men det är en lång väg.

Jacob: Samma dröm, man vill ju bli så bra man kan. Det är en lång väg. Det är svårt att säga. Man vet aldrig vad som händer – det kan hända mycket på vägen.

Hur stort känns det att få dra på sig landslagströjan?

- En dröm, säger grabbarna mer eller mindre i kör.

Varför tror du att du blivit uttagen?

Gustav: Vi hade lite möten med ledningen innan vi åkte hem från USA. De vill ha med mig för att jag ska få ännu mer internationell erfarenhet och få se lite mer helt enkelt.

Jacob: Man har väl kommit med för att man har gjort något bra. Svårt att sitta och säga vad man är bra på. Sitta och hylla sig själv är vanskligt, det får man nog höra sedan…

Är det några fler i truppen ni känner när ni drar till Finland?

- Vet inte… Jo, Filip Larsson, en keeper från Djurgården, som ska spela i USA ska vara med . Ingen aning i övrigt, svarar Gustav.

Vad tror ni om chanserna för er att fortsatt ta en plats i juniorlandslaget till JVM?

- På turneringen i Schweiz provades nya spelare. Skulle tro att de som inte är givna i sina klubblag hemma nog inte kommer vara med nu. Några nya kanske provas fortfarande. Troligen är det kanske större sannolikhet att man kommer med om man får vara med i turneringar ju närmre VM man kommer. Man behöver prestera hemma hela vägen fram för att ha en plats.

Jacob, hur är det: forward eller center?

- Jag har varit center mest hela mitt liv. Känner mig mest hemma där. Men kan lira ytterforward också.

Hur går det att hitta rollerna när man blir instoppad i ett nytt lag som ska hitta former för att prestera på kort tid under en turnering?

Jacob: De (coacherna) har nog ganska bra koll på hur man spelar hemma. Man får nog en liknande roll.

---

Okej Gustav, nu måste vi beröra resan till Detroit efter draften i somras; Hur länge var du där?

- En vecka.

Var det tuffa tester? Något speciellt minnesvärt som hände under campen?

- Blodprover, läkarundersökningar, lite tester typ rörlighet, snabbhet, hopptester. Tror det var sex ispass på fyra dagar. Det handlade mest om att komma dit och se hur det är och att få se organisationen. Jag träffade många nya kompisar. Det var jag och fyra svenskar till där, några tjecker, ett par finnar, någon från Schweiz. Jag tror inte det var någon ryss där, men flera amerikanare och kanadensare.

Hur såg en dag ut under campen?

- Upp och käka, buss från hotell till ishallen. Halvjobbiga ispass, för det var ju första passen på is för säsongen. Snack efter passen. Någon dag volleyboll, grillning mm – en del roliga grejer vid sidan av isen.

Det var säkert massor av intryck ”over there” – men vad var störst?

- Det var nog efter första ispasset. Media har 10-15 minuter på sig att intervjua i omklädningsrummet. Det var en del som kom fram och det var kameror och mikrofoner runt en, kändes stort.

 

Vi önskar de ödmjuka grabbarna Lindström och Svensson stort lycka till i Finland. Kör hårt!

 
Webbredaktionen
Kristian Johnsson Berger
 

Copyright © 2015-2018 Almtuna IS

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB