Nytt kontrakt säkrat

Bäst när det gäller som mest, Almtuna krossade Mora och vann måstematchen med 5-1 efter en av säsongens bästa insatser.

”Mirakelvändningen! Almtuna klara för fortsatt spel i allsvenskan 13/14.” När Pelle Hånberg och den nya tränarstaben tillsattes den 17 februari så sattes det upp flera handskrivna UNT:löpsedlar i omklädningsrummet. Man har hela tiden jobbat för att slippa en negativ kvalserie och nu har man lyckats skapa löpsedlarna på riktigt efter en magnifik uppvisning mot Mora under lördagen.


Den som lade spelschemat hade verkligen lyckats då matcherna i Uppsala och Tingsryd gällde precis allt. Almtuna nästan piskat att slå Mora som i sin tur var tvungna att vinna för att ha chans på playoff. Tingsryd var tvungna att vinna för att ha chans att slippa negativt kval och Oskarshamn va tvungna att ta poäng för att hålla ifrån Mora.

Det var upplagt för stor dramatik men Daniel Hermansson lättade på alla nervknutar när han på sedvanligt manér dundrade in 1-0 redan efter tre minuter vilket var startskottet på en underbar hockeyafton.

Efter en trevande första period så tog Almtuna över i den andra och Ludwig Blomstrands 2-0 mål efter fem minuter får personifiera Almtunas makalösa vändning. Han blir i nästan friläge nerdragen men kan liggandes slå in pucken bakom Daniel Hansen i Mora målet. Ett riktigt viljemål där pucken bara skulle in, och när Rollin-Carlsson i powerplay efter halva matchen pangar upp 3-0 i krysset så är vi många som pustar ut och känner att det här går nog vägen.


Almtuna har mängder med chanser att öka på men då kommer Moras reducering, Patric Bjorkstrand vallar in pucken via Hamberg och med tre minuter kvar är det match igen.

Mora som nu fått vittring får inleda sista perioden i powerplay och etablerar tryck och går för ytterligare en reducering. Då ramlar en Moraback på blå och Tobias Hage kan helt fri göra 4-1 och punktera matchen till publikens vilda glädje.

Mora försöker desperat komma närmre och med sex minuter kvar plockar man ut målvakten och sattsar allt framåt. Då Tingsryd vänt och leder över Oskarshamn skulle en Mora seger betyda playoffspel men Almtuna håller tätt och Blomstrand kan på slutet peta in 5-1 i öppet mål och stående ovationer från publiken.


Hånberg effekt eller lageffekt! Kalla det vad ni vill men det Almtuna gjort dom sista sex omgångarna med den säsongen i ryggen är en bragd. Man förlorar mot Asplöven den 13 februari på hemmaplan och allt precis allt talade då för en negativ kvalserie. Då kom vändningen, man slår Tingsryd borta och sedan tar poäng i varje match dom sista sex omgångarna och räddar sig kvar i Allsvenskan.


Dagens underbaraste scener utspelar sig ändå vid slutsignalen nere i speakerbåset då en tagen och lättad klubbchef inte kan hålla tillbaka glädjetårarna. Marcus Leto är en av hjältarna utanför isen och att han tillsammans men en stående klappande hemmapublik får avsluta denna ”skit” säsong på detta magiska sätt är ett underbart slut på detta drama…. 

Matchfakta

UNT

MatchbilderAlexander A
2013-03-03 10:45