Västerås bröt sviterna
Publicerad: 2021-02-24
Efter nio raka segrar hemma mot Västerås i tävlingsmatcher så kunde gästerna som var rejält taggade från start ikväll bryta den tunga sviten när man vann med 3-1 i Upplands Bilforum Arena. Västerås seger var rättvis även om det var målmässigt jämt in på mållinjen och dem kunde avgöra i öppen kasse på slutet.

Vi får se en fartfylld inledning av matchen. Gästerna vill visa att dem kan bättre och Almtuna har gott självförtroende. Det är långa spelsekvenser utan avblåsning. Efter 8:02 drar Almtuna på sig en utvisning som hemmalaget dock reder ut. Efter cirka 11:05 har Västerås ett farligt skott som Andrén räddar. Norbäck har ett fint läge efter 14:23 men skottet går över. Vid Powerbreak 14:23 är skotten 4-3.

Med knappa 5 minuter kvar kommer Västerås i en spelvändning men styrningen på inspelet går över. Men 17:00 spelat är gästerna framme och oroar Andrén igen men han är tät. I spelsekvensen efter har Västerås en puck i ramen. 17:27 drar Västerås på sig en utvisningDå kommer 1-0 efter 17:48 genom Eriksson som skjuter från högersidan och Myrenberg kan inte hålla pucken som trillar in vid bortre stolpen.

Almtuna har sedan ett skott mot en skymd Myrenberg efter 19:08. Efter 19:40 spelar hemmalaget fint och har öppet mål men Norbäck når inte pucken når pucken. Nytt avslut på Myrenberg i slutsekunden men det är 1-0 in i pausvilan. Skotten är 9-4.

Gästerna går framåt i inledningen av andra perioden men Almtuna är bra på att hålla dem på utsida. Efter cirka 22:20 kommer man in framför Andrén som dock är vaken och håller tätt. Mycket Västerås i inledningen av perioden och man parkerar i Almtunas zon under lång tid. Almtuna försvarar dock bra och Andrén är med på avsluten som kommer. När Almtuna sticker upp så fångas man in och spelet vänder igen. Efter 30:19 drar Almtuna på sig en utvisning och det är powerbreak samtidigt. Skotten är här 1-7.

Almtuna reder ut även denna utvisning. Västerås drar sedan på sig en utvisning men hemmalaget får inte igång något spel inledningsvis och gästerna försvarar sig enkelt. När Västerås precis blir fulltaliga så skapar Almtuna två fina lägen där Myrenberg får kliva fram ordentligt. Västerås kan sedan göra 1-1 15:27 i anfallet efter genom Karlsson som kan lyfta pucken från nära håll. Man sätter även 1-2 efter 36:42 med ett skott från högersidan av Younan. Målet godkänns efter videobedömning.

Med 18 minuter spelat har Västerås ett bra läge igen men man får inte till avslutet det kommer efter att Almtuna varit uppe i anfall i momentet innan. Lagen har 1-2 med sig in i periodpaus och skotten är 5-14. En period som går klart till Västerås.

Det är jämnare start av tredje perioden men efter 45:23 drar hemmalaget på sig en utvisning efter att Västerås skapat ett tryck. Almtuna reder dock ut underläget. Tiden rullar sedan på och det är Almtuna som försöker gå för en kvittering men Västerås ser ut att han hyfsad kontroll. Almtuna drar på sig en ny utvisning efter 49:41 och efter 50:47 drar sedan på sig Västerås en utvisning i anfallszon och det blir spel fyra mot fyra istället. Almtuna får sedan powerplay när man är fulltaliga men inga mål faller.

Almtuna har ett dubbelläge med knappa fem minuter kvar men Myrenberg är vaken. Västerås är sedan uppe och skapar tryck med bland annat ett års skott över målet. Efter 16:02 är det powerbreak och skotten är då 6-5.

Almtuna försöker jaga kvitteringen men gästerna känns hetare när de är i anfall. Almtuna tar ut Andrén i ett sista försök men då kan Bergman 59:17 sätta 1-3 från vänster sarg i det öppna målet. Skotten är 6-9 och totalt 20-27.

Västerås vinner därmed sin första tävlingsmatch i Uppsala sedan den 5 december 2014 då man vann med 4-1— efter den matchen radade Almtuna upp 9 raka segrar i Uppsala. Dock skall nämnas att Västerås under denna period har varit ner och vänt i seriesystemet också men nio raka förluster i Uppsala är ändå en rejäl svit som de nu bröt.