Storseger på Hovet
Publicerad: 2020-01-29
Herr
Almtuna kunde bärga en enkel seger på Hovet ikväll mot AIK. 1-6 blev slutresultatet sedan man kopplat greppet i andra perioden. Det var lagets tredje seger i rad på bortaplan där man tidigare haft det tufft att få med sig poäng.

{!A}
{!B}

Almtuna startar matchen bra och det ger också frukt då Fakt kan sätta 0-1 efter 03:17 då han trycker upp pucken i nättaket från vänster sidan. Hemmalaget kommer igen sedan och det ger ett numerärt överläge men det reder Almtuna ut bra. Vid powerbreaks är skotten 3-4.

Tiden rinner sedan på och det är totalt sett ganska jämt i perioden men inget mer mål faller och lagen har 0-1 med sig in i periodpaus. Skotten är 7-7.

I andra perioden drar AIK på sig två utvisningar där Almtuna skapar några fina chanser men det är fortsatt 0-1. i den 26:e minuten skapar AIK ett bra läge men kommer inte till avslut och lite senare har Åsell friläge utan att överlista Järvinen. 0-2 kommer istället efter 28:24 genom Pentler. Det är AI som tappar skäret och pucken i mittzon vilket ger Almtuna ett tre mot ett läge. Harlestam till höger och Pentler i mitten samspelar bra innan Pentler kan skjuta in pucken. AIK har sedan ett powerplay men har ingen lycka där. Vid powerbreak är skotten 5-9.

Med cirka 34 minuter spelade så har Henrion ett friläge som Eliasson räddar. Hemmalaget får en ny chans med en man mer efter 36:03 men Almtuna klarar det bra. 39:22 kommer 0-3 genom Fakt i en omställning och två mot ett läge där Harlestam passar in i mitten och Fakt avslutar säkert. Skotten är 7-13 och perioden går klart till Almtuna.

I den tredje periode kan AIKs Bradley reducera till 1-3 41:09 och fick kanske lite hopp. Ett felpass av Almtuna ger till slut efter några studsar Herion öppet mål och han kan slå in reduceringen. Sedan följer en period med hafsigt spel där Almtuna nog gärna ville bevaka ledningen.

1-4 kommer 48.12 genom Mårtensson som serveras pucken och öppet mål från nära håll av Granlund som krigat till sig pucken bakom mål först och sedan gått in och lagt passet. Haag kan sedan öka på ledningen 49:39 när han lyfter in en backhand från vänster efter att ha serverats en snygg backhandspass från sargen till höger av Wiå. Almtuna drar sedan på sig två raka utvisningar och när den andra verkställs så är det powerbreak och skotten är 5-4.

När Almtuna sedan drar på sig en tredje utvisning i rad så tar man timeout mest för att vila boxplayspelarna inför underläget. I det numerära underläget kan sedan Åsell skrinna upp i anfallszon till höger med pucken med ett två mot ett läge sedan AIK tappat pucken och han prickskjuter in 1-6 58.04 i underläget. Det blir också slutresultatet och skotten är 12-5 i perioden samt 26-25 totalt.

Grattis till segern och tre mycket viktiga poäng.
-Tack, jag tycker att vi genomför matchen på ett riktigt bra sätt. Vi dippar egentligen inte någon gång i matchen. En gedigen insats med bra tålamod i spelet. Ett bra omställningsspel. Idag gör vi dom tre första målen på omställningar på AIK som vi tar till vara på. Vi får sprida lite målskytte och vinna ihop och göra en riktigt bra bortamatch. Killarna gör ett rutigt bra jobb ikväll, säger Martin Gudmundsson.

Ni visade ingen panik när dom tidigt gör 1-3 heller.
-Nej det kändes som att vi hade full kontroll på hela matchen. jag tror vi släpper till 3 heta målchanser till AIK och skapar mängd heta målchanser själva. Det kändes som att vi hade riktigt bra kontroll idag och framför allt var vi alltid övertaliga i hemgångar och spelade av AIK när dom skulle sätta in sina attacker. jag tycker killarna chippar in bra idag och gör ett jättejobb.

Det här var tredje raka bortasegern - där ni ju tidigare haft problem att ta poäng.
-Ja precis jag tycker vi har bjudit upp lite för mycket till dans tidigare i bortamatcher där det har rullat iväg lite. men idag orkar vi ligga i ett bra mindset och ha defensiven som prio. Sedan vet vi att vi är i ett bra stim och skapar mycket - både mot BIK Karlskoga och här idag igen. Vi är effektiva och tar till vara på det vi skapar idag och mot BIKen borta. Det gäller att prioritera rätt och ta till vara på det vi själva skapar, avslutar Martin Gudmundsson.