Blytunga poäng in på kontot
Publicerad: 2020-02-22
Det blev som så ofta den här säsongen en spännande match mot Västerås och en ny seger - den fjärde av fyra möjliga denna säsong för Almtuna i Aros-derbyt. De tre poängen innebär att Almtuna har 3 poängs försprång och 3 mål upp på Kristianstad som jagar under det negativa kvalstrecket med fyra omgångar kvar.

Almtuna startar inspirerat och skapar flera bra lägen innan hemmalaget kommer tillbaka efter några minuter. Båda lagen har sina lägen och efter 06:33 drar Västerås på sig en utvisning. Här har Almtuna en stolpträff och Västerås två omställningar innan Harlestam 08:30 kan sätta 0-1 efter att Haag rundat kassen och spelat in till Harlestam som sätter pucken från när håll. Vid powerbreak så är skotten 7-13.

Det lugnar ner sig lite med avslut på mål sista halvan av perioden men båda lagen fortsätter att skapa lägen. 19:06 drar Västerås på sig en ny utvisning men 0-1 står sig perioden ut och skotten är 12-18.

Almtuna inleder med en man mer men hemmalaget reder ut den kvarvarande tiden. 0-2 kommer istället efter 21:51 genom mattias Johansson som håller sig framme och slår in returen framför mål på returen efter att fakt rundat kassen och avslutat med en backhand. Brorsan Pontus Johansson vill inte vara sämre och han sätter 0-3 efter 22:49 sedan han först stötbrutit i anfallszon och avslutat från vänster in bakom Myrenberg som byts ut efter målet. Almtuna drar sedan på sig tre raka utvisningar. man reder ut det två första och vi har powerbreak när den tredje kommer. Skotten är då 5-5.

I det tredje numerära överläget kommer sedan 1-3 genom Öhrn som kan prickskjuta in pucken bakom Arntzen från höger efter 31:10. Det rings på målet men det godkänns. Hemmalaget har en ramträff efter cirka 32 minuter och Almtunas Hedin har öppet mål efter drygt 34 minuter men Kruse rånar honom på målet med sin klubba som han hinner få fram. Lagen har sedan varsin utvisning som går i varandra men det är 1-3 efter två perioder. Skotten är 12-10.

Västerås går för reducering direkt i tredje perioden och Almtuna sticker sedan emellan med några bra chanser där Kruse är vaken i hemmakassen. Almtuna drar på sig två utvisningar i rad. När man precis blir fulltaliga vid den andra utvisningen så kan Tessier från höger sida styra in 2-3 på ett skott utifrån - tid 50:18. Vid powerbreak är skotten 13-4.

Västerås drar sedan på sig en utvisning där Åhström har ett fint läge men inget mål kommer. 56:18 drar Västerås på sig en ny utvisning. Almtuna har en puck i stolpen under spelet innan den verkställs och då kan Fakt sätta 4-2 56:31 efter snyggt spel med lagkamraterna som ger honom öppen kasse från nära håll. Västerås tar timeout och plockar strax efter ut Kruse i ett sista försök men varken hemmalaget eller gästerna gör något mer mål. Därmed tar Almtuna fjärde segern och 11 av 12 möjliga poäng av Västra Aros-bröderna denna säsong. Skotten är 17-8 och totalt 41-36.

Stort grattis till grymt viktiga poäng idag - Tack, det är en bra match som helhet. I spelet fem mot fem är vi klart bättre än Västerås idag. Trycker ner dom och skapar långa anfall. Spelar väldigt bra både med och utan puck. Vi får ihop en bra helhet som gör att vi kan vinna matchen. Sedan har vi två powerplaymål och får utdelning där, säger Martin Gudmundsson och fortsätter:

- Det är ett jätteviktigt 4-2 mål för oss i sista perioden när vi har rett ut ett par boxplay där och får pp och vänder på steken där. Det är ett sjukt viktigt mål för oss. Jag tycker att alla killar spelar och presterar på en hög nivå idag. Vi är bättre än Västerås över hela matchen.

-Sedan får dom med sig lite mer powerplay och några lite billiga utvisningar med sig som gör att dom får tillbaka lite momentum. Det är väl egentligen det dom har i övrigt så tycker jag att vi neutraliserar Västerås och spelar ett så pass bra spel med pucken som gör att vi skapar mycket lägen och trycker ner Västerås över hela matchen. Vi har ett bra forcheckspel och bra hemgångar. Spelar solit med bra värderingar så det är en jättebra match.

Ni verkar ha hittar hur man slår Västerås för det här är sjätte raka segern i tävlingsmatcher mot dom. - Ja precis och det var viktigt för oss att vinna på bortaplan på det sättet vi gör. Det är mentalt starkt av killarna med tanke på att Kristianstad åker upp till Övik igår och tar en poäng. Mentalt starkt av killarna att förbereda sig och jobba in i kaklet hela vägen idag och får med sig tre poäng i en så pass viktig match.