Surt tapp i slutminuten
Publicerad: 2018-10-12

Almtuna tog ledningen efter 47 sekunder och hade ledningen två gånger om ikväll – men Västerås kom igen och kunde också avgöra matchen med 48 sekunder kvar. Surt att tappa poängen så sent så klart - men sett över hela matchen var det inte helt orättvist.

Almtuna får en smakstart på matchen då Hertzberg spelar in framför mål och Mårtensson styr in pucken till 0-1 bakom Ersson i hemmakassen redan efter 47 sekunder. Det är riktigt bra fart i spelet ute på isen från båda lagen inledningsvis i matchen. Hemmalaget Västerås får chansen i powerplay och då sitter 1-1 bakom Ljung efter 06:12 genom Zetterberg. Mycket trafik framför Ljung som inte ser när Zetterberg lägger pucken på mål – ingen helträff och pucken tar en liten konstig bana in intill vänstra stolpen. Här visar Västerås att man är så duktiga som statistiken hittills visar i powerplay. Några fler mål kommer inte men det saknas inte chanser för de båda lagen. Spelet mattas av lite i sista delen av perioden. Sent i perioden får Västerås en utvisning och Almtuna får inleda i powerplay i mittenakten. Skotten är 14-7 och det är också en period som är i hemmalagets favör men gästerna är inte ofarliga.

Almtuna får inte till sitt numerära överläge i inledningen av andra perioden – inte ens ett skott på mål blir det. Sedan är det hemmalaget som får chansen med en man mer. Men Almtuna reder ut det. Västerås är sedan det laget som har det mesta fram till drygt halva perioden. Då kommer Almtuna igen och ligger på i Västerås zon en längre period. Det blir dock mest spel runt, runt med pucken utan att få pucken på målet. 36:09 kommer i alla fall 1-2 genom Forsberg som får sätta sin första puck för säsongen. Sandström åker pucken bakom förlängda mållinjen och spelar in framför mål där Forsberg kan slå in pucken bakom Ersson. Almtuna har sedan också ett bra läge för 1-3 innan det blir en sekvens där en Almtunaspelare tar sig för munnen i genen zon och hamnar på alla fyra. Västerås kan sedan behålla pucken i anfallszon och 2-2 kommer 37:54. Åter igen har hemmalaget folk in framför Ljung mål och Beck kan skjuta in pucken bakom en skymd Ljung. Även i slutet på denna period får Västerås en utvisning som man tar med sig in i tredje perioden då Almtuna inte gör mål. Skotten är 9-5 i en period som kanske är lite sämre än den första.

I den tredje periodens inledning får Almtuna inte heller till nått mål när man startar med en man mer. Det märks att Västerås gärna vill ha tre poäng med sig från matchen för det är de som jagar på mest efter utvisningen och Almtuna försöker kriga till sig poäng. I mitten av perioden reder Almtuna ut ett numerärt underläge och det ser länge ut som om att matchen skall gå till förlängning. Men 59:12 kommer Västerås segermål. Det är åter igen folk in framför Ljung och man skyfflar iväg pucken på mål – pucken styrs in på vägen av Östman som alltså blir matchhjälte för hemmalaget som vinner med 3-2. Skotten är 14-3 och totalt 37-15.

Det är inte helt orättvist då hemmalaget genomgående kändes hetare matchen igenom förutom några perioder under matchens gång framför allt en period i mittenakten. Ändå var det nära att gästerna lyckats kriga med sig en poäng hem till Uppsala. Traditionen som säger att Almtuna har haft ytterst svårt att få med sig poäng och i synnerhet segrar från Västerås fortsätter att hålla i sig.

Surt det här

- Det är för dålig, säger Martin Gudmundsson och fortsätter:
- Vi är inte tillräckligt offervilliga idag att ta puckar på oss. Vi vill inte skita ner tillräckligt idag och då kommer det inga poäng med oss heller,
säger Martin Gudmundsson strax efter slutsignalen.

Ändå är ni nära
- Ja, men vi förtjänar inte det i slutändan så enkelt är det. Vi åker för lite skridskor, får ner för lite puckar på Västerås. Vi skjuter bara 15 skott den här matchen och det räcker ju inte till för att vi ska vinna borta mot Västerås. Det är inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Martin Gudmundsson.

Hur är det med Léman?
- Vi vet ju inte riktigt än. Han får åka hem och kolla det under natten eller morgondagen, säger Martin Gudmundsson som inte hade fått någon första indikation om vad det skulle kunna vara tätt efter matchen då vi pratade. Det såg dock otäckt ut när han fastnade med skridskon och får en spelare över sig så att benet viker sig.Tuff förmodad skada naturligtvis då man sedan tidigare har båda backarna Per Svensson och Jacob Ragnarsson på skadelistan. Närmast en comeback där är kanske Jacob Ragnarsson.

Nu väntar match hemma mot serieledande AIK redan på söndag. Det är bara för laget att skaka av sig denna match och se framåt direkt mot en ny tuff uppgift.