Holländsk landslagsmålvakt till damlaget

31 maj 2022 12:00
Dam

Målvakten Eline Gabriele från Holland är klar för spel i Almtunas damlag. Eline har bland annat representerat det Holländska landslaget i OS förkval och VC sammanhang.


Eline Gabriele 20 år kommer från Holland där hon senast kommer ifrån spel med Hijs Hokij Den Haag II – andra divisionen för herrar. Eline har representerat Hollands landslag på U18-nivå samt även deras Damlandslag och spel i så väl OS förkval som VC sammanhang. Den kommande säsongen kommer hon att representera Almtuna i NDHL.

Hur kommer det sig att du väljer Sverige och Uppsala som nästa destination för din hockeykarriär?
-Efter att ha deltagit i VM under Jennifer Wakefields ledning så diskuterade vi vad som kunde vara ett nästa steg i min karriär. Jag vill gärna fortsätta arbeta tillsammans med henne på och utanför isen och då hon fanns i Almtuna och det inte är så långt hemifrån så känns det som en perfekt lösning. säger Eline Gabriele.

- Jag har funderat länge på att åka utomlands för att spela eftersom jag spelat i näst högsta divisionen för herrar på hemmaplan. Sverige känns inspirerande eftersom ishockeyn är en mycket mer utbredd sport. Jag vill också träna mer och spela fler matcher vilket jag tror jag kommer få möjlighet till i Almtuna,

Hur kommer det sig att du blev hockeyspelare givet att det är en så liten sport i Holland?
-Jag började som många andra i Holland med skridskoåkning och var ganska duktig på det. Jag fick möjlighet att testa hockey och var ganska duktig där också. Min syster fick chansen som målvakt vilket gjorde mig avundsjuk men så småningom fick jag också prova i U12 serien. Det blev sedan grunden för mig och lite senare fick jag även möjlighet att som första tjej vakta kassen i pojkarnas juniorlandslag. Efter det var jag helt fast för målvaktssysslan och har hållit mig till det.

Vilka är dina styrkor och svagheter som målvakt?
- Jag är bra på att utmana utespelarna. Min största styrka ligger i en mot en situationer vid kontringar och liknande och så är jag rätt explosiv. Kommunikationen med utespelarna ser jag som helt central för målvaktsspelet. Min största svaghet är att jag har svårt att hantera förluster. Det tar lång tid för mig att komma över förluster, hoppas jag slipper träna så mycket på det.

Vad är viktigt för dig vid sidan om hockeyn?
- Att hänga och har roligt med kompisar är viktigt för mig. Sen såklart familjen och våra hundar. Kanske tar jag med mig en av dem några månader. Jag gillar också att gå på gymmet och att vara ute i naturen när det är bra väder.

Sportchef Janne Wickström om att ha fått in Holländske landslagsmålvakten Eline Gabriele:
_- Det känns jättebra. Eline verkar vara en toppentjej även vid sidan av isen så vi ser fram emot att hon ansluter till laget.

- Vi lärde oss en läxa förra året då våran då Kanadensiska målvakt gick omkull på cykel och bröt benet på 2 ställen bara veckor innan transferfönstret stängde viket ställde till det för oss. Så i år kommer vi ha 2 stycken tävlande målvakter, vilket är nyttigt för både målvakter och spelare. Det som var positivt vara att våra juniormålvakter fick prova på lite div.1 spel då vi inte hade någon kontrakterad backupmålvakt ifjol.