AIK tog revansch
Publicerad: 2020-09-24
Ett effektivt powerplay grundlade AIKs seger över Almtuna i kvällens genrep inför seriestarten. fyra av fem mål gjorde AIK i powerplay när man vann med 5-2.

Matchen blev försenad på grund av trafikproblem i huvudstaden. Lagens uppladdning inför matchen blev därför lite udda. Det är dock hemmalaget som startar bäst men utan att komma till några riktigt heta lägen. Almtuna drar på sig en utvisning efter 09:32 men reder ut den enkelt. Efter det kommer gästerna igång bättre och 13:33 kan Wiå sätta 0-1 på en retur framför Olofsson i AIKs mål efter bra förarbete av David karlström som tar in pucken på mål. Det är också ställning efter första perioden där skotten är 9-8.

Hemmalaget startar piggt och skapar en fin chans direkt. Det ger en utvisning för Almtuna och man drar på sig en utvisning till i den. Då kan AIK kvittera till 1-1 i spel fem mot tre genom Wahlström som efter pass över centrallinjen kan skjuta in kvitteringen 22:03. man hade ett riktigt bra läge även innan målet. Almtuna har sedan chansen med en man mer men det reder AIK ut bra.

När hemmalaget får en ny chans i powerplay så kommer också 2-1 efter 30:51. Åter igen är det Wahlström som står som målskytt - denna gång efter snyggt spel där han kan slå in returen från vänster. Almtuna svarar dock efter 31:35 då Harlestam kan sätta pucken i öppet mål efter fint spel där Mellberg står för sista passet. AIK drar på sig en utvisning mot slutet och då är Almtunas powerplay lite bättre men inget mål faller och det är 2-2 i en period som hemmalaget har mest av spelet i. Skotten är 12-6.

I den tredje perioden är hemmalaget inledningsvis lite bättre än Almtuna även om man inte skapar så många heta lägen. När det spelats 48:34 kan Fernholm ren framför mål styra in pucken i öppen kasse sedan man skapat ett långt byte där man jobbat sig närmare och närmare ett mål och det står 3-2. När halva perioden hade spelats så hade Almtuna inte fått till ett enda avslut på mål.

Gästerna drar på sig en utvisning och då kan Henerö öka på till 4-2 efter 53:08 i överläget för hemmalaget. Han skjuter från vänster sida och pucken sitter i det bortre krysset. Ny utvisning snabbt inpå för Almtuna och då kan Fröland stänka dit 5-2 med ett skott från höger sida. Almtunas David Karlström sätter en puck i stolpen sedan han åkt sig fri i powerplay för Almtuna. Hemmalaget får en sista chans i powerplay men det blir inga fler mål och AIK vinner välförtjänt med 5-2. Skotten är 19-4 och totalt 40-18.

-Jag tycker inte att vi riktigt orkar hela matchen. Det blir lite halvrökiga förberedelser idag som gör att vi kanske inte pallar i 60 minuter idag och vi tappar aggressiviteten på grund av det. Sedan kan vi ganska krasst konstatera att vi måste ha mycket färre utvisningar om vi skall orka. Vi orkar inte ha trycket hela matchen idag. I perioder får vi slita för mycket för att v åker på för mycket utvisningar. Det har vi gjort i några matcher och det blir för jobbigt. Vi behöver ha bättre disciplin där, säger Robert Kimby som tycker att AIK vinner rättvist.

-Vi har visat upp en bra högsta nivå under försäsongen och vi har fått se våra egna brister lite grann. Jag skulle vilja ha lite mera tävling i enstaka situationer - att vi tävlar i varenda situation för att vinna och där har vi lite kvar att jobba med, säger Robert Kimby när han ombeds att sumera försäsongen.