Straffseger mot AIK
Publicerad: 2019-10-30
Det blev en straffseger hemma mot AIK efter att man hade kvitterat två gånger om. Almtuna hade första perioden men det var AIK som gjorde mål - ombytta roller i andra perioden och sen satte sig AIK i förarsätet i tredje men Almtuna kom tillbaka. Förlängningen gick till Almtuna men det avgjordes först efter straffar.

Lagen känner på varandra inledningsvis utan att det skapar riktigt heta chanser. 04:40 blir det ett lite längre avbrott i spelet då det är problem med fästet för Almtunas målbur. Almtuna får chansen i powerplay 4 minuter efter 05:23. AIK reder ut de fyra minuterna hyfsat enkelt. Vid 11:33 är det powerbreak och skotten är då 3-3.

AIK kan ta ledningen efter 19:25 då Nord kan slå in en retur från nära håll framför mål. Psykologiskt viktigt för gästerna i en period där det inte varit jättemycket heta chanser och jämnt spel. Skotten är 8-9.

Andra perioden startar med att Åhström kliver in i anfallszon och sätter 1-1 efter 20:10. Kvitterat inte bara i matchen utan även i psykologiskt viktiga mål. Det r lite öppnare spel och fler chanser i andra perioden och 09:23 är det AIK som får chansen i powerplay - med 12 sekunder kvar av överläget har AIK ett skott som går på försvarare och sedan i ribban.

Gästerna får en ny chans med en man mer strax efter den av hemmalaget nyss avklarade utvisningen. Här är det powerbreak och skotten är 4-9. Almtuna reder ut det underläget också och har direkt efter ett tre mot ett läge utan att det blir mål. Nytt powerplay för gästerna med knappa 3 minuter kvar av perioden. Almtuna reder ut detta underläge också och har ett skott i överkant ribban med 4 sekunder kvar av perioden. Skotten är 5-16 och det visar också på AIKs övertag i perioden som blir naturligt med tre powerplay.

I tredje perioden är det AIK som gör ett tidigt mål efter att ha stressat Almtuna och erövrat pucken har man ett skott i stolpen och sedan slås returen in av Wassenius - 1-2 40:51. Almtuna kvitterar dock 27:04 när Fakt tar pucken driver på mål och kan lägga in 2-2med en backhand. Några minuter senare har samme Fakt ett friläge men inget mål den gången. AIK har sedan ett tre mot ett läge. Spelet öppnade sig rejält där.

Almtuna får sedan chansen i numerärt överläge men det kommer inget mål i den spelformen här heller. Båda lagen försöker och skapar några lägen med övervikt för Almtuna där. Med 30 sekunder kvar har dock AIK ett jätteläge efter slarv av Almtuna men avslutet går utanför. Det är 2-2 efter ordinarie tid. Skotten är 14-9.

Almtuna skapar en bra chans efter 60:30 och där drar AIK på sig en utvisning i situationen. Time out av Almtuna kommer då. Hemmalaget skapar flera bra chanser i spelet fyra mot tre men även AIK har ett läge. I spelet fyra mot fyra sedan skapar båda lagen lägen. Tre mot tre sista minuten igen och här skapar lagen också lägen. AIKs skott har dock gått utanför. Men det går till straffar. Skotten är 7-0.

I straffarna sätter Åhström sin straff och det gör ingen annan. Almtuna vinner därmed med 3-2 och tar hem bonuspoängen. Skotten är totalt 35-35.

Viktiga poäng som spelades hem och nu väntar en viktig match till på fredag borta mot Västervik innan det blir ett litet speluppehåll.

Highlights (publiceras 31/10 07:00)