Tung bortaseger
Publicerad: 2020-01-17
Bortaspelet har inte gett så många poäng men när det behövdes som mest så krigade sig killarna till en av säsongens tyngsta och viktigaste segrar. 3-2 segern i Kristianstad innebär att man nu har fem poäng upp på Kristianstad under negativa strecket.

Det är en viktig match för båda lagen men den som trodde på försiktighet och avvaktande spel fick istället se en hockey med bra fart. Almtuna startar första perioden starkast och radar upp lägen de första 7-8 minuterna.

Sedan blir det lite mer från hemmalaget som skapar fina chanser - hetaste är när D Svensson prickar stolpen efter cirka 17 minuter. Båda lagen har varsitt powerplay och Kristianstad inleder andra perioden med en man mer i 45 sekunder. Skotten är 12-13.

Almtuna drar på sig en ny tidig utvisning i andra perioden och Kristianstad får spela fem mot tre en stund innan det blir fem mot fyra igen men inget mål kommer. Sedan jobbar sig Almtuna tillbaka in i perioden som dock inte är lika chansrik som den första. Det visar också skotten vid powerbreak som är 3-4.

När Kristianstad får en ny chans med en man mer så har först Almtuna en bra chans men det blir hemmalaget som sedan gör 1-0 i överläget efter 36:04 genom D Andersson. Han kan lirka in en retur bakom Eliasson i målet. Det är också vad lagen har med sig in i periodpaus. En period som går till hemmalaget delvis på grund av utvisningarna - skotten är 10-9.

Almtuna kommer ut starkt i tredje perioden 41:16 kommer också 1-1 genom Mårtensson. Lassen skjuter från backplats och pucken styr på täckande hemmaspelare vilket ställer Lehtonen i hemmamålet och pucken hamnar hos Mårtensson till höger - han kan lägga in pucken i öppet mål. 41:45 - bara 31 sekunder senare - kommer också 1-2 genom Harlestam som kan lyfta in en backhand från höger högt in i mål. Den starten ger Almtuna än mer energi samtidigt som hemmalaget ser ut att vara lite tagna på sängen. efter 47 minuter är skotten 1-11.

Sedan kommer hemmalaget igen och kan skapa lite men 48:40 tar Haag pucken bakom mål för att driva runt och ut i planen där han skjuter ett skott som går in högt bakom Lehtonen till 1-3. Vid powerbreaks är sedan skotten 7-12. Hemmalaget får en chans med en man mer efter 50:50 men det reder Almtuna ut relativt enkelt. Sedan jobbar Almtuna bra och ger inte hemmalaget mycket möjligheter att få till chanser framåt.

57:26 tar hemmalaget timeout och och 58:06 plockar man målvakten i ett sista försök att komma ikapp. 58:15 blir det en dubbelutvisning och spel fem mot fyra för Kristianstad som 58:43 kan reducera till 2-3 genom Miketinac som från halvdistans kan sätta en retur i mål. Närmare än så kommer man dock inte och Almtuna vänder hem till Uppsala med en tung 3-2 viktoria i bagaget. Skotten är 9-15 och totalt 31-37.

Stort grattis! Det här måste vara riktigt skönt.
-Tack så mycket, ja det är en av de skönaste bussresorna genom åren.

Vad kan du säga om matchen idag?
-En match som blir ganska öppen fast det är så mycket som står på spel. Där vi äger lite olika delar. Vi äger första tio dom andra tio och det ser väl ungefär likadant ut i andra perioden med. Sedan får dom utdelning i powerplay och går in med 1-0 inför sista. Men jag tycker vi ser ruskigt starka ut i tredje perioden och jobbar ner Kristianstad och får utdelning, säger Martin Gudmundsson och fortsätter:
-Tony sätter förmodligen ett superviktigt mål mentalt och sen kommer 1-2 målet direkt efter. Någonstans där känner vi att nu har vi det här. Till slut en tight match men arbetsinsatsen är 100%-ig idag och killarna gör ett hästjobb, samtliga som litar upp idag. En fantastiskt bra lagseger. Lite slutspelsmatch karaktär på matchen och vi mäter upp oss bra med Kristianstad.

-Jättestarkt av killarna. En fantastiskt stark insats av killarna, Almtuna ID:t är A och O idag och vi ser ut som Almtuna ska se ut, avslutar en glad Martin Gudmundsson från bussen på väg hem.