Straffseger över Södertälje
Publicerad: 2020-02-12
Almtuna tar två viktiga poäng hemma mot Södertälje efter mycket om och men. Det är två videogranskningar – en i förlängningen och en på straffarna. Almtuna vinner med 4-3 efter att Fakt och Arntzen avgjort straffläggningen till vår fördel.

Det är en ganska jämn start på matchen. Almtuna är dom som tar ledningen när Åhström gör 1-0 efter 08:17. Han får passet från Granlund som är bakom förlängda mållinjen och ren i slottet direktskjuter han i pucken bakom Sahlin i bortamålet. Vid powerbreak är skotten 6-5.

Almtuna får sedan chansen två gånger med en man mer men det är Södertälje som kan utnyttja det då man i andra underläget kommer till två kontringar rena med Arntzen. Det första läget räddar Arntzen men 19:13 kan Gustafsson dra Arntzen i sitt friläge och lägga in pucken till 1-1. Det är vad lagen tar med sig in i periodpaus och skotten är 10-8

Den andra perioden är hemmalagets då Södertälje fortsätter att dra på sig utvisningar. Vid powerbreak är skotten 8-1 då har man haft ett numerärt överläge. Vid en avvaktande utvisning så kan Åsell ta tillvara på andra returen till höger om Sahlin och lyfta in 2-1 efter 30:19. Strax efter drar gästerna på sig en ny utvisning utan att Almtuna kan ta till vara på det läget.

När Almtuna sedan drar på sig sin första utvisning i matchen så visar Södertälje hur det ska gå till – efter snyggt spel där sista passet kommer från bakom förlängda mållinjen till höger kan Carlsson sätta pucken från vänster. Strax efter har Södertälje ett friläge som Arntzen räddar. När Södertälje sedan drar på sig två utvisningar som går i varandra så får dom en straff som Gustafsson sätter efter 37:33 och det är 2-3. När spelet sedan fortsätter med två man mer för Almtuna så kommer 3-3 38:23 genom Karlström som skjuter från vänster. Vi får en dubbelutvisning på slutet men det är 3-3 i paus. Skotten är 19-6.

I den tredje perioden är det Södertälje som startar starkast lagen drar på sig varsin utvisning utan att få till något mål. När Almtuna drar på sig en utvisning till blir det powerbreak och då är skotten 2-7. Almtuna kommer igen och är hetast den sista delen men trots att båda lagen har skapat chanser blir det inga mål i perioden där skotten är 6-10.

I förlängningen så gör Haag mål när han bryter in framför mål – tror alla men domarna ringer på det och efter en lång videobedömning så döms det inte mål. Strax efter drar Södertälje på sig en utvisning och under den har Almtuna ett stolpskott samt en riktigt fin chans till. Men det hela får avgöras på straffar. Skotten i förlängningen är 4-2.

I straffläggningen så sätter först Carlsson sin straff för Södertälje. Karlström är näste man och först dömer domaren att det inte är mål. Den andra domaren på andra sidan där pucken är åker fram till sin kollega och de pratar. Sedan åker Mårtensson fram till domarna och påpekar att det var mål och det blir video bedömning. Det blir en lång video bedömning igen där man dömer mål. Arntzen räddar sedan Olesens straff och Fakt skjuter in sin för Almtuna. Blomstrand lägger nästa straff men kan inte överlista Arntzen och Almtuna vinner med 4-3 och får bonuspoängen. Skotten är totalt 40-26.

Vilken konstig match Martin.
- Ja vi fick med det mesta idagens fight. Det var en vild match som innehöll allt. publiken hade väl både hopp och förtvivlan om vart annat, säger Martin Gudmundsson.

Som helhet tycker jag att ni är det bättre laget i matchen.
_- I fem mot fem är vi jättenöjda. Där är det en av våra bästa matcher på väldigt länge. Jag tycker att vi kontrollerar Södertälje bra. Vi har ett bra pucktempo, ett bra passningsspel som genererar bra fart. Det ska vi verkligen ta med oss framöver.

-Det var länge sedan vi såg så pigga ut och nogranna i passningsspelet. Sedan är det powerplayet som drar ner lite energi och själförtroendet där vi spelar lite för snålt och gör lite för enkla misstag som gör att Södertälje kommer tillbaka i matchen. Det är onödigt att vi hamnar där i vårat powerplay. Det är något vi behöver rätta till. Vi får förstärka saker vi gör i fem mot fem för där gör vi en riktigt bra match idag.

Vad sa domarna till er angående Haags mål i förlängningen som dömdes bort?
- Det dom säger om Haags mål att han vidrör målvaktens benskydd innan pucken går i mål.