Tränarstaber klara
Klubben2022-05-11
Det är nu klart med vilka som skall leda vårt J20-lag i J20 Nationell samt vem som är målvaktstränare för föreningen framöver.

Jonas Almtorp 38 år med Knivsta IK som moderklubb tar över huvudansvaret för vårt J20 lag efter Jimmy Anderström som numer är assisterande tränare i herrlaget och chef på hockeygymnasiet.

Jonas Almtorp har som spelare bland annat meriter från Elitserien/SHL, AHL, och dessutom spel med Svenska U16-, U17-, U18-, U19- samt U20 landslaget. Jonas spelade hos oss på juniornivå fram till J18 samt att han har en säsong med vårt herrlag i HockeyAllsvenskan 2004/05. På sitt CV har Jonas Almtorp även ett SM-silver.

Jonas Almtorp har varit tränare inom ungdomshockey i olika föreningar runt om i Uppland och han har varit aktiv inom Upplands Ishockeyförbund med bland annat TV-pucken.

Vid sin sida har Jonas Almtorp Håkan Jansson Vannar 47 år som även var assisterande tränare till Jimmy Anderström och var alltså med och tog upp laget i J20 Nationell förra säsongen. Håkan har en lång spelarkarriär inom föreningen och var en tuff back som fick smeknamnet ”Tyson” av supportrarna på den tiden - syftandes på boxaren som gick under samma namn. Förutom spel i Almtuna så testade Håkan på spel i USA och IHL samt WCHL under två säsonger 98/99 och 99/00. Håkan och Jonas spelade en säsong tillsammans i vårt herrlag innan Håkan slutade efter säsongen 04/05.

- Det som intresserar mig är utvecklingsdelen, att få utveckla spelare och att få hålla på med yngre spelare som vill framåt och vill bli bättre. Det här är en utmaning för mig också, säger Jonas Almtorp och fortsätter:
- Jag har växt upp i föreningen och har representerat klubben samt jobbat i Almtuna dom senaste åren och känner alla i och runt klubben så det här är något som jag verkligen brinner för. Jag har ambitionen att göra någonting riktigt bra här så det är verkligen något jag ser fram emot. En härlig utmaning men det skall bli otroligt roligt.

Det blir ett nytt steg i din tränarkarriär kan man säga.
- Ja så är det sedan är det extra roligt när man ser vart klubben är på väg och dom som är i och runt klubben nu. Att juniorerna tog klivet upp till högsta serien så känns det väldigt bra att hoppa på det här.

Det är också klart att Fredrik Pettersson Wentzel 30 år med Almtuna som moderklubb blir målvaktstränare i föreningen. Han kommer främst att ansvara för målvakterna i Herr-, Dam- och Juniorlag men kommer att ha ett övergripande ansvar för utveckling av våra målvakter i hela föreningen.

Fredrik eller PW som han kallas av många slog igenom i vårt herrlag 09/10 och vann då också HockeyAllsvenskans nyinstiftade pris Guldgallret som delas ut till seriens bästa junior. Fredrik och en annan idag känd målvakt - Magnus Hellberg - bildade målvaktsduo i föreningen då. Säsongen efter så spelade PW hos oss men även på lån i Timrå och Elitserien. PW spelade sedan flera säsonger i Elitserien/SHL men även i Tyska högsta ligan DEL en säsong. Han har även representerat Sverige på U19-, U20-nivå samt i Tre Kronor. På sitt CV har PW ett SM-guld och ett SM-silver.

- Det skall bli jättekul. Det är ett tag sedan jag slutade att spela hockey och fick förra säsongen smyga in lite lätt och hjälpa till med målvakterna på ungdomssidan i Almtuna. Det var väldigt bra att jag fick känna på det utan att behöva vara i det dygnet runt samtidigt som Almtuna fick se lite av vad jag kunde också. Så det passade väldigt bra. Jag tyckte det var väldigt kul och givande så det kommer att bli kul att få vara med lite på herrlaget nu också och hjälpa föreningen uppåt igen, säger Fredrik Pettersson Wentzel.

- Det är så klart min förhoppning och mitt mål att Almtuna skall klättra uppåt i tabellen igen och målvaktssidan är väldigt viktig då. Där hoppas jag att jag skall kunna vara en stor hjälp med min erfarenhet från min karriär och jag har ju också haft många väldigt duktiga målvaktstränare som jag tagit med mig mycket ifrån. Så det är min förhoppning att jag skall kunna hjälpa Almtuna uppåt i HockeyAllsvenskan igen och att man så småningom skall kunna vara med och nosa på SHL.

- Jag kommer att ha en överblickande roll för målvaktssidan för hela organisationen men det är klart att jag kommer att fokusera mycket på herrlagets målvakter. Om det inte går bra för herrlaget så påverkas hela föreningen. Almtuna är en klubb med ganska trång ekonomi och då blir det väldigt viktigt att spelare kommer upp underifrån. Jag hoppas att jag över tid kan bygga målakter underifrån som kan ta steget upp i herrlaget.

Webbredaktionen Peter Tjern