Äntligen tre poäng mot Mora
Publicerad: 2021-12-29
Senast vi tog tre poäng hemma mot Mora var 2015 och dalalaget hade också 13 raka segrar mot oss totalt. Men ikväll bröts den sviten och vi kunde vinna med 3-2 i ordinarie tid efter en spännande avslutning på matchen.

Båda lagen skapar ganska omgående lägen där man testar målvakterna. Mora är dock dom som ligger på mest framåt inledningsvis. Men hemma laget jobbar sig in sig mer och mer så det är Almtunas Hedin som gör 1-0 efter 09:05 när han får pass in i slottet och kan snärta in pucken bakom Ward. Vid powerbreak 11:17 som kommer när gästerna drar på sig en utvisning är skotten 5-8.

Gästerna reder dock ut underläget. Tiden rullar sedan på utan några jätteheta lägen. Efter 15:27 drar Mora på sig en ny utvisning som man reder ut och även har en farlig omställning på där Andrén motar styrningen från nära håll efter ett inspel. Men 37 sekunder kvar har Golovkovs en farlig puck som går precis över och sedan vänder det och Mora skapar ett bra läge. Men lagen har 1-0 med sig in i pausvilan - skotten är 8-9.

I andra perioden har båda lagen lägen innan Proos kan ta till vara på en retur som han kan lägga in bakom Ward 21:59 man gör videokoll på det hela innan det godkänns och det står 2-0. Mora har efter cirka 23 minuter ett avslut i kryssribban.

Spelet går sedan lite fram och tillbaka. Efter 26:25 har Norbäck öppet mål efter fint spel men Ward hinner upp med klubban och räddar. Sedan är det Asplund som försöker köksvägen efter att Benker fört upp pucken. Hedin kan sedan säkert sätta 3-0 efter 27:57 sedan Matte Johansson droppat pucken så att han i princip blir helt ren med Ward. Vid powerbreak efter 30:47 är skotten 7-3.

Sedan rullar tiden på igen och lagen har några lägen som dock målvakterna är med på. Mora har fler skott men det är ofta fri sikt och inga problem för Andrén.

Med 38:11 spelat blir det videobedömning efter en situation vid Almtunas mål. Mora hade innan några farliga skott från nära håll och några sekunder senare kommer det som man ringer på - beslutet på isen är ej mål men ändras efter granskningen. Det är R Johansson som noteras för 3-1 målet efter 38:11. Psykologiskt viktigt för gästerna så klart. Med 39,3 sekunder kvar så kliver spelarna av för paus då ett plexiglas är trasigt i ena hörnet på Almtunas zon. De kvarvarande sekunderna spelas efter att isen spolats och plexi fixat. Skotten efter att sista sekunderna spelats är 9-12.

Inledningen av tredje perioden är utan några heta chanser och tiden rullar på. Sedan är det hemmalaget som kommer upp och skapar några halvfärdiga lägen. Gästerna kommer upp efter cirka 48 minuter spelade med ett vasst avslut som smiter utanför. Efter har man också lite tryck mot Almtunas mål. Vid powerbreak 50:03 är skotten 4-3.

Mora måste nu gå framåt mer och mer för att skapa kontakt i målprotokollet samtidigt som Almtuna inte behöver jaga mål utan vara noggranna bakåt. Efter 50:42 så drar Almtuna på sig en utvisning och då kommer 3-2 efter 52:17 genom Bergqvist som skjuter utifrån med mycket folk framför Andrén.

Gästerna får nu mer energi i sin jakt och ligger på i anfallszon igen efter målet. Benker har sedan ett skott som tar i ramen och mål är inte alls långt borta för Almtuna. Mora fortsätter sedan tryck på i Almtunas zon och skapar flera chanser. Med 58:03 spelat tar Mora timeout.

Mora vinner tekningen efter timeouten - Ward lämnar då målet och gästerna spelar sex mot fem. Harlestam har en puck som smiter precis utanför det tomma målet och även Norbäck och ytterligare ett avslut som inte träffar mål precis efter det av Liljendahl. Men Almtuna håller samtidigt tätt bakåt tiden ut och tar tre viktiga poäng. Skotten är 5-11 i perioden och 22-32.

Nu gäller det för laget att ladda om snabbt för redan i morgon väntar match mot Västerås på bortaplan.