Intervju med Björn Danielsson
Publicerad: 2021-12-29
Herr
Lite drygt halvvägs in i säsongen satte vi oss ner med sportchef Björn Danielsson för att höra hans syn på säsongen - dels det som varit men också en liten blick framåt. Målvaktsfrågan, lån och våra unga spelare från vårt eget hockeygymnasium kommer bland annat upp.

Vi är halvvägs in i serien ungefär. Hur skulle du som sportchef vilja summera den här första delen av säsongen?
- Den har väl haft många ansikten tycker jag. Det var väldigt intensivt fram till jul. Vi började väldigt bra på försäsongen och allt flöt på, vi började även serien bra. Efter det så stötte vi på lite motgångar och har fått jobba hårt både som lag och ledarteam, som grupp över lag helt enkelt. För att hela tiden utvecklas och ta saker framåt. Jag tycker att vi är på väg någonstans. Vi har gått igenom vissa tuffa perioder redan men jag ser positivt på avslutningen av säsongen här efter jul.

Vi har förlorat en hel del matcher under första delen men det har varit mycket matcher där vi faktiskt har varit med ända in i slutet. Det är ju inte så att vi har varit utspelade match efter match.
- Nej, vi är ett lag som står sig bra tycker vi, sedan spelar det in att det blev en rörig målvaktsboll som pågick ganska länge. Men sedan sex/sju matcher har vi fått lugn och ro med Andrén och Isak som målvaktspar och det är skönt att det är löst så att vi kan lägga det bakom oss och titta framåt.

Så här efteråt när vi sett hur det har varit, hade ni agerat annorlunda i målvaktsfrågan från start då eller känner ni ändå har agerat rätt som har avvaktat lite där?
- Det är på två sätt. Hade vi vetat om att det skulle ta 25 matcher innan vi kunde signa med Andrén - vi hade sikte på Andrén tidigt - så hade man nog tänkt annorlunda. Men jag ser det som att nu har vi 25 matcher kvar i serien och vi har fått in Andrén som är en toppmålvakt i ligan - Vi har inga möjligheter att signa en sån målvakt från start så jag tycker ändå någonstans att det har blivit bra. Det känns bra nu med Andrén och Isak.

Skador och sjukdomar drabbar alla lag mer eller mindre under en säsong. Hur tycker du att det har löst sig nu när vi har haft ganska mycket skador och sjukdomar på slutet?
- Som vanligt så har vi scoutat mycket i Hockeyettan och jag tycker att dom spelare vi har tagit in har bidragit allihopa. Det är spännande och utvecklingsbara spelare. Det tillsammans med att vi kan lyfta upp väldigt mycket juniorer som är duktiga, eftersom vi har väldigt bra driv på vår juniorverksamhet gör att vi känner att vi har en bred trupp i alla fall.

Almtuna har inte den största plånboken i serien utan kanske snarare en av de absolut minsta. Är det orsaken till att ni gärna tittat på lån under säsongen. Det har ju varit en del kritik att vi har lånat från Hockeyettan från olika håll med tanke på att Hockeyallsvenskan och SHL har ett låneavtal som begränsar den möjligheten.
- Ja, vi har väl egentligen jobbat så i alla år och har man inte den största plånboken så måste man vara noggrann när man scoutar och försöka att hitta guldkorn i Hockeyettan. Det är ett sätt för oss att konkurrera. Vi gjorde samma sak förra året innan fönstret stängde. Då tog vi väl egentligen in fem spelare från Hockeyettan med ett lyckat resultat. Vi är trygga med att jobba på det sättet och att utveckla den typen av spelare.

Johan Eriksson är väl till exempel ett exempel på spelare som vi plockat in från Hockeyettan under förra säsongen och som fick kontrakt till den här säsongen också sedan. Så ni har verkligen scoutat och vågat plocka in spelare på så vis.
- Precis, Johan Eriksson, Jesper Norbäck, Pelle Hedlund, Sebastian Höglund, Simon Löf, Andreas Söderberg. Ja listan kan göras lång bakåt i tiden med. Vi är vana att plocka spelare från Hockeyettan. Dom har ju också visat att dom kan axla manteln, tar ett stort ansvar och är bärande spelare tillsammans med andra som t.ex. Tobias Liljendahl, Jakob Ragnarsson, Hampus Harlestam och Matte Johansson.

En annan positiv sak är att ni har mycket unga egna spelare som har varit med under säsongens gång. Hur många är det som varit med och fått speltid hittills denna säsong?
- Så här långt är det elva egna spelare från vårt hockeygym som har fått speltid i A-laget. Det är klart att det är något vi är jättestolta över i klubben. Att vi hela tiden tar fram spelare som klarar av att spela på den här nivån. Sedan är ju dom här spelarna under utbildning. Alla är ju inte bärande spelare men trots allt är man med. Vi investerar så mycket vi kan i dom. Vi har också nu under säsongen haft med Hockeygymnasiets chef, tillika J20 tränare Jimmy Anderström i båset vid flera matcher samt på träningarna. Det har fungerat väldigt bra att ha den länken med så nära både A-lags och juniorverksamheten.

Mot BIK Karlskoga häromdagen så var det väl tio stycken som var med i truppen, som kommer från egna hockeygymnasiet och gör en bra insats?
- Det stämmer. Det är jätteroligt. Tio spelare som vi hade på lineupen kommer från vårt eget hockeygymnasium. Det är så klart att det är kul att vi åker till Karlskoga och tar poäng och kan stå oss så pass bra mot ett av seriens bästa lag då.

Det visar väl att går man på Hockeygymnasiet här i Uppsala så finns ganska stora möjligheter att utvecklas och ta steget upp i vårt Hockeyallsvenska lag.
- Absolut, vi ser det som en tre till fyra års plan när man kommer in till oss, vi ser det långsiktigt. Man behöver inte ligga långt fram från början för att sedan vara den som kliver upp i A-laget. Det tycker jag att vi har flera exempel på i år, där vi bevisar det.

Om vi tittar framåt, andra halvan av serien. Hur ser målsättningen ut?
- Vår målsättning är att komma topp tio och spela slutspel.

Det finns förutsättningar för det då dels laget är påbyggt och förstärkt samtidigt som det inte är så långt upp till en slutspelsplats. Hur ser det ut. Tittar ni på något mer in i laget innan transferfönstret stänger eller hur resonerar ni där?
- Det är jättesvårt att säga just nu. Truppen lever ju ända fram tills att transferfönstret stänger 15 februari. Vi har haft lite rörelse i truppen och just nu vill vi väl bli friska från sjukdom och skador och bygga dom spelare som vi har här just nu. Det är så vi vill jobba den närmsta tiden även om vi så klart har koll på marknaden så att säga.

Webbredaktionen Peter Tjern