Första segern i Västervik
Publicerad: 2019-03-01
Blytunga poäng in på kontot för Almtuna ikväll när man tar sin första seger någonsin i Västervik. Låt vara att det var en seger efter övertid men de två poängen innebär att man tar sig förbi Tingsryd och upp över kvalstrecket med minsta möjliga marginal – fler gjorda mål.

Almtuna får en drömstart då Västervik bjuder Hertzberg på ett friläge – ensam med Kruse gör Hertzberg inget misstag och det är 0-1 efter 57 sekunder. Västervik kan sedan kvittera till 1-1 efter 07:30 genom Öhman i powerplay. Han sätter ett skott från slottet med trafik framför Ljung. När Almtuna sedan har powerplay så har Liljendahl först ett skott i stolpen innan Per Svensson kan ge Almtuna ledningen igen. Mårtensson passar in från höger och Per kan framför målet styra in 1-2 efter 13:18. Almtuna har läge för 1-3 också efteråt men inga fler mål kommer. Det händer en hel del i perioden men skotten på mål landar bara på 5-5.

Hemmalaget sätter fart från start i mittenperioden och Ljung kommer upp med en bra räddning efter cirka 02:30 efter slarv från Almtuna. Det blir mycket Västervik i perioden och Almtuna drar på sig en utvisning som man klarar av. Lunsjö har ett friläge men är hårt uppvaktad och det blir inget av det. När Almtuna får två utvisade så kan hemmalaget kvittera till 2-2 efter 35:33 genom Jones – målet kommer i samma sekund som Almtuna ska bli fyra mot fem. Hemmalaget får sedan fortsätta i powerplay men det är fortsatt 2-2 när det blir pausvila. Skotten är 12-8.

Almtuna startar upp tredje perioden bra och skapar lägen direkt. Man får också spela i powerplay efter 42:30 och skapar bra chans direkt men Västervik reder ut det hela med besvär. Sedan är det hemmalaget som får spela med en man mer och sätter en bra press på Almtuna som dock reder ut det. Ny utvisning för Almtuna och nytt tryck från hemmalaget men gästerna reder ut det och i slutet av utvisningen kommer en utvisning på hemmalaget. Almtuna får då cirka 1:30 i powerplay men inga mål här heller. Almtuna gör 2-3 genom Mårtensson 57:16. Liljendahl snappar upp pucken i anfallszon, vänder och passar från höger in till Mårtensson som slår in pucken från nära håll vid bortre stolpen. Västervik plockar sedan ut Kruse och kan kvittera till 3-3 58:17 i spel sex mot fem. Ett skott utifrån styrs in av Rondahl och matchen går till förlängning. Skotten är 8-12.

Mårtensson får ett friläge i förlängningen och kan sätta pucken mellan benen på Kruse till 3-4 och Almtuna tar bonuspoängen med hem till Uppsala. Skotten är 0-1 och totalt 25-26.

Almtuna tar sin första seger någonsin i Västervik om än efter förlängning. Det var mycket viktiga poäng och när kvällens omgång summeras så har Almtuna klivit förbi Tingsryd i tabellen – man har samma poäng och målskillnad men Almtuna har gjort fler mål. Hela laget gör en riktigt strong insats när det som bäst behövs ännu en gång – men man måste nämna att gammal är äldst då Mårtensson står för 2+1 ikväll och är tungan på vågen ännu en gång i det pressade läge som man är.

Två omgångar kvar och i nästa omgång fortsätter dramat med Almtuna – Oskarshamn, Tingsryd – Västervik och Björklöven – Pantern.

-Det är en jämn match rakt igenom. Det var kanske lite för mycket utvisningar – vi får för billiga emot oss. Men jag tycker killarna krigar på och kör som fan, säger Martin Gudmundsson direkt efter matchen.

En riktig moral av er idag.
-Ja, Riktigt starkt att komma tillbaka efter att ha släppt in 3-3 och kunna avgöra i sudden – en riktigt skön seger, säger Martin Gudmundsson.
Och gammal är äldst. Tony kliver in igen och är tungan på vågen.
-Ja, gammal är äldst. Vi tycker väl att den linan och sen Rolle – Milton och Hertz som är tillbaka i en gammal kedja också gjorde en kanonmatch på bortaplan så det bådar gott för framtiden, avslutar Martin Gudmundsson.