Hemma
Almtuna
AIS
Borta
Västerås
VIK

Vilken vändning och viktig seger

20 december 2018 23:15
Herr

Tredje Aros-derbyt och tredje målmässigt jämna matchen mellan lagen blev ruskigt spännande. Om Västerås seger med uddamålet i första matchen var dramatisk så var detta avgörande ännu mer dramatiskt. Västerås ledde matchen när Almtuna tog chansen och kvitterade med 01:29 kvar och så kliver lagkapten Per Svensson in och avgör när det återstår blott 13 sekunder.


Matchens först mål kommer redan efter 02:59 genom Västerås F Johansson som kommer ren med Ljung - han räddar dock men Johansson slår sen in returen. Det är bra fart i matchen och båda lagen skapar sina lägen. Almtuna har ett par bra lägen innan Västerås ytterligare ett friläge där Ljung räddar. Ljung gör ytterligare en bra räddning under en avvaktande utvisning för hemmalaget. I powerplay visar sedan gästerna att man är seriens giftigaste lag i spelformen. Man skapar ett bra tryck och gör mål men domaren visar klart och tydligt att han inte godkänner det då gästernas spelare gräver med klubban under Ljungs benskydd där pucken ligger och bedöms blockerad. Almtuna reder sedan ut resterande tiden också. när det gått 17.58 kvitterar Milton till 1-1 efter fint förarbete av Rollin-Carlsson som passar till vänster där Milton sedan tar några skär och sätter pucken högt i bortre krysset. En jämn period där skotten är 7-9.

Västerås skapar en bra läge omgående i andra perioden innan man sedan drar på sig en utvisning. Det underläget klarar gästerna av enkelt. Almtuna får en ny chans i överläge direkt och det ser lite bättre ut för hemmalaget denna gång men det kommer inget mål. Almtuna gör istället 2-1 efter 06:32 genom Mårtensson som kan trycka dit returen efter en fin inbrytning av Jacob Svensson. Västerås får chansen i powerplay och då kommer 2-2 efter 29.28 genom Zetterberg efter ett bra tryck från Västerås kan han sätta pucken från vänster. Lagen fortsätter att skapa lägen och Almtuna har bland annat ett stolpskott i ett mycket bra läge. En period som väger över till hemmalaget och skotten är 15-10.

I den tredje perioden är det Almtuna som skapar ett riktigt bra läge direkt. Västerås skapar sedan även de något bra läge innan man 43:30 gör 2-3 genom Zetterberg som kommer på högersidan och stänker in pucken i första krysset. Gästerna fortsätter att vara offensivt farliga efter målet - bland annat har Hetta ett rent läge där Ljung räddar. 07:36 får vi ett avbrott för att fixa till sargen bakom Västerås mål där en liten bit av översta listen lossnat. Hemmalaget jobbar sig tillbaka in i matchen samtidigt som gästerna ju längre tiden går bevakar sin ledning och går fram när läge uppstår. 57:48 tar Almtuna timeout och plockar ut Ljung ur målet och det är ett lyckat försök då 3-3 kommer efter 58:29 genom Mårtensson som serveras öppet mål av Hertzberg efter fint spel. Båda lagen går sedan för segern i ordinarie tid. När så Per Svensson skjuter efter 59:47 kommer också 4-3 som blir matchavgörande. Skotten är 11-13 och totalt 33-32.

Tredje Aros-derbyt i serien var precis som de två innan målmässigt jämnt och den minnesgode kommer säkert ihåg att i det första mötet vann Västerås med 3-2 sedan man avgjort efter 59.12 - denna gång var det Almtuna som avgjorde med en vändning i slutet där segermålet kom 59:47 i en match som ur publiksynpunkt var riktigt rolig med fart, fläkt och målchanser. Traditionen höll också i sig att det är svårt för bortalaget att få med sig segern hem när de båda lagen möts.

En viktig seger för Almtuna som nu går till julvila med seger i ryggen och 1 poäng upp till slutspelsplats och tre poäng ner till negativt kval i den superjämna tabellen.


Martin Gudmundsson efter matchen


Per Svensson efter matchen


Highlights