Hemma
Almtuna
AIS
Borta
Kristianstad
KIK

Matchguide: Drama och ödesmatch i Uppsala

4 mars 2020 10:00

Det är stor dramatik i HockeyAllsvenskan just nu! Ikväll spelas näst sista omgången i Sveriges mest underhållande liga och det vimlar av viktiga matcher och inte minst en ödesmatch i Uppsala.


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Målrapportering från alla matcher.

DAGENS TABLÅ

19.00 Västerås - Vita Hästen, ABB Arena
19.00 Almtuna - Kristianstad, Gränbyhallen
19.00 Timrå - Björklöven, NHK Arena
19.00 Mora - Västervik, Jalas Arena
19.00 Södertälje - AIK, Scaniarinken
19.00 Karlskrona - Karlskoga, NKT-Arena Karlskrona
19.00 MODO - Tingsryd, Fjällräven Center

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder MODO mot Tingsryd ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Inför matchen blir det intervjuer med MODO:s Jonathan Johnson och Tingsryds Filip Owesson.
» Spelarkorrarna bjuder på inside-material.
» I första pausen tar C More-experten Mike Helber ut veckans femma i HockeyAllsvenskan.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mike Helber på det hetaste från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.
» Alla mål från alla matcher.

TABELL

VÄRT ATT VETA

» Västerås har just nu femteplatsen i tabellen och har ett gap på tre poäng ner till jagande Södertälje i kampen om bonuspoäng och en extra hemmamatch i Slutspelsserien. VIK är således i behov av att vinna för att hålla undan. Västmanlänningarna plockade fyra av sex poäng förra veckan, och kommer närmast från en övertidsförlust mot Karlskoga.

» Vita Hästen har fasligt svårt att bygga upp en vinsttrend. Laget vann nyligen två raka matcher för första gången sedan i mitten av december, men åkte sedan på en förlust senast mot Kristianstad. Vita Hästen är redan klart för Slutsspelsserien, men kan i teorin fortfarande nå femteplatsen - men då måste det bli tre poäng ikväll.

» Vita Hästens back Simon Fernholm är i fin poängform. Han har gjort poäng i nio av de tio senaste matcherna, och med totalt 25 poäng i vinter så har han krossat sin tidigare högstanotering på elva poäng från ifjol.

» Snacka om ödesmatch! Tolfteplacerade Almtuna mot trettondeplacerade Kristianstad, och mellan lagen finns det negativa kvalstrecket. Almtuna är två poäng före, och vinner Uppsala-laget efter ordinarie tid ikväll så är det allsvenska kontraktet klart och Kristianstad tvingas till kval. KIK måste ta minst en poäng för att ha chansen att undvika kval, och tar skåningarna tre poäng så är man före Almtuna inför den sista omgången. Det här är inte första gången lagen spelar en viktig match. Almtuna och Kristianstad möttes i sista omgången av Kvalserien till HockeyAllsvenskan ifjol, även då i Uppsala, och då vann KIK efter övertid och gick upp i HockeyAllsvenskan (Almtuna åkte ur, men fick sedermera en friplats efter Panterns konkurs). Lagen har mötts tre gånger i vinter: Kristianstad vann första mötet, Almtuna har vunnit de senaste två drabbningarna.

» Almtuna har två raka hemmaförluster i bagaget, och har spelat nio raka hemmamatcher utan att ha tagit en trepoängare. Senaste hemmamatchen slutade med hemska 1-11 mot Timrå. I senaste matchen blev det en 5-4-seger efter straffar mot Tingsryd.

» Kristianstad har tre raka bortaförluster på kontot, men kommer närmast från en seger då Vita Hästen slogs tillbaka med 4-3 på hemmaplan.

» Timrå är inne i ett stim just nu. Laget har vunnit nio raka matcher, och vräker in mål (19 mål på tre matcher). Många spelare är i het poängform: Jonathan Dahlén har gjort sju mål på tre matcher, Sebastian Hartmann har gjort poäng i nio raka matcher och Morten Madsen har gjort poäng i åtta raka matcher. Ja, Albin Lundin och Jens Lööke matar också in poäng på löpande band.

» Björklöven föll i båda matcherna förra veckan, och har därmed för blott andra gången den här säsongen förlorat två matcher i rad. Seriesegern är dock redan i hamn.

» Det här kan bli en försmak på HockeyAllsvenska Finalen. Björklöven är redan klara för spel där, medan den andra platsen står mellan MODO och Timrå som har lika många poäng med två omgångar kvar att spela.

» Mora är i förarsätet i kampen om åttondeplatsen i tabellen, som innebär spel i Slutspelsserien. Tre lag jagar: Tingsryd, Västervik och Karlskrona. Ikväll ställs Mora mot just Västervik som är två poäng efter, och dalalaget har därmed chans att haka av smålänningarna om det blir seger.

» Efter två bedrövliga veckor, fyra raka förluster med målskillnaden 4-15, så lyfte Västervik förra veckan och tog fyra av sex möjliga poäng efter att ha hemmavunnit mot Björklöven och tagit en pinne av Karlskrona. Därmed har man häng på åttondeplacerade Mora. Seger ikväll och man går om, förlust och chansen försvinner.

» Moras Daniel Ljunggren har gjort mål i tre raka matcher.

» Södertälje är på jakt efter femteplatsen i tabellen. Just nu är laget tre pinnar efter femman Västerås, och bara två matcher återstår. Formen är bra, laget har nio segrar på de elva senaste matcherna (tagit 26 av 33 poäng).

» AIK är redan klara för Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Tabelljumbon, som igår bröt med tvillingarna Oscar och Victor Ahlström, har förlorat de tre senaste matcherna.

» Södertäljes Ludwig Blomstrand fortsätter att mata in poäng. Forwarden har gjort poäng i 19 av de 20 senaste matcherna han spelat (missat två matcher på grund av skada under det tidsspannet).

» Karlskrona säkrade nytt allsvenskt kontrakt förra omgången efter att ha övertidsvunnit mot Västervik, och nu kan allt fokus läggas på att jaga åttondeplatsen. Utgångsläget är dock tufft, förutom att plocka sina egna poäng så får man förlita sig till andra resultat. Just nu skiljer det fyra poäng upp till åttan Mora. Formen i KHK är svag, laget har bara spelat in sex poäng på de fjorton senaste matcherna.

» Karlskoga har inget att spela för i slutomgångarna, det står redan klart att värmlänningarna landar på fjärdeplatsen i tabellen. Formen är god, laget vann båda matcherna förra veckan, mot kommande Slutspelsserien-konkurrenterna Södertälje och Västerås, och har poäng i fem raka matcher.

» Linus Karlsson lämnade Karlskrona för Karlskoga tidigare i vintras, och forwarden är glödhet just nu. Han gjorde nyligen comeback efter skada, och har hunnit med två mål och två assist på två matcher.

» MODO är alltjämt tvåa i tabellen, men det är bara tack vare starkare målskillnad än Timrå så det är knappa marginaler. Poängbehovet är således stort hos ångermanlänningarna. Formen? Svårtolkad, det blev seger mot AIK senast men förlust mot Vita Hästen innan dess. Man trivs dock bra mot Tingsryd eftersom det blivit tre segrar mot smålänningarna tidigare under säsongen.

» Tingsryd är på jakt efter åttondeplatsen i tabellen. Laget är två pinnar bakom Mora inför avgörandet. Bortaformen är dock ett frågetecken, Taif har förlorat fem raka bortamatcher. Kan den trenden brytas ikväll?

» MODO:s förstakedja är glödhet. Trion Jonathan Johnson, Patrik Karlkvist och Adam Tambellini har matat in 46 poäng på de sju senaste matcherna.