Information till Almtunas medlemmar och partners
Publicerad: 2022-11-13

På grund av klubbens ansträngda ekonomi arbetar styrelsen nu intensivt med ett antal aktiviteter med målsättningen att få klubbens ekonomi i balans både på kort och lång sikt. Ambitionen är att det skall kunna ske med så få sportsliga konsekvenser som möjligt. Åtgärderna gäller stort som smått med de just nu viktigaste aktiviteterna är: 

  • Strikt kostnadskontroll och uppföljning
  • Stort fokus på att också öka klubbens intäkter
  • Varsel av personal och inledande fackliga förhandlingar – vilket tidigare kommunicerats till all personal samt klubbens hemsida.
  • Förändringar av dam/senior verksamheten

Almtuna pausar satsningen på ett senior-/elitlag på damsidan

Under torsdagskvällen hade styrelsen ett möte med ledarna och tränarna för damernas senior-och juniorlaget där man gick igenom läget i klubben. Kontakter har även pågått under helgen, men styrelsens beslut att pausa satsning på damernas elit-/seniorlag kvarstår.  Beslutet tillkommer främst av kostnadsskäl då vi inte har möjlighet att driva en, till stora delar, ofinansierad elitsatsning. Differensen är mer än 600 000kr. Styrelsen har naturligtvis analyserat möjligheten att omfördela budgeten och ta medel från andra verksamheter i klubben, men de konsekvenserna skulle bli större för klubben som helhet och påverka fler spelare. Vi är naturligtvis ledsna att behöva ta det beslutet, inte minst för att det just drabbar damhockeyn, men det är viktigt att tillägga att övriga verksamheten inom junior/flick-verksamheten fortsätter som vanligt.  Truppen för seniorlaget som är registrerad hos SIF (den s.k. Roastern) innehåller idag 18 spelare varav 7 är seniorspelare. Övriga spelare är junior och ungdomsspelare. 

Junior och ungdomsspelare kan fortsätta spela ishockey i respektive lag. I J20-laget är det tillåtet att spela med två överåriga spelare. De återstående seniorspelarna får vi hjälpa på bästa sätt till spel i andra klubbar. Några tidigare Almtunaspelare har i dagarna kommit tillbaka till klubben efter spel i SDHL med Göteborg HC som nu lagt ner sin verksamhet och dragit sig ur högsta serien. 

Styrelsen kommer att meddela Svenska Ishockeyförbundet att vi drar oss ur damseniorlagets pågående seriespel med omedelbar verkan.

Vi har stor förståelse att detta kan ses som ett kontroversiellt beslut, men vardagens realiteter får inte hindra oss att ta obekväma beslut. Vi har tittat på våra olika verksamheter i Klubben. Hockeyskolan för tjejer och killar finansieras främst genom två centrala sponsorer, vilket gör att det är gratis att delta. Ungdomsverksamheten genom medlemsavgifter, bidrag och träningsavgifter. Juniorverksamheten finansieras delvis genom samarbete med Hockeygymnasiet på Celsiusskolan, men också via medlems-och träningsavgifter. Herrarnas representationslag attraherar en stor del av våra sponsorintäkter samt intäkter från biljettförsäljning etc. Vi har också haft dialog med potentiella sponsorer som utryckt intresse att bidra med öronmärkta medel för damernas elitsatsning, men ännu har det inte givit konkreta resultat. Vi kommer att fortsätta arbeta med potentiella sponsorer och välkomnar öronmärkta sponsorpengar för en långsiktig satsning på att få med fler flickor redan i hockeyskolan och skapa förutsättningar för att bredda både ungdoms- och juniorverksamheten och att då på sikt skapa möjligheter för en ny satsning mot Dam-Allsvenskan och SDHL.

Avslutningsvis, det är tuffa tider på många håll i samhället och jag kan inte nog understryka vilken viktig roll en klubb som Almtuna har för att bidra till en rolig och meningsfull fritid för de hundratals barn och ungdomar som spelar i våra lag. Det är endast möjligt med stöd och engagemang från alla engagerade föräldrar som gör ett fantastiskt jobb för att få detta att fungera – stort tack!

Vill också passa sända ett stort tack till befintliga och nya sponsorer som är med oss!

För styrelsen genom Petteri Olsén, ordförande

Almtuna