SÅ ANSÖKER DU

Hockeygymnasiet i Uppsala ger dig möjlighet att satsa på ishockey samtidigt som du får en gymnasieutbildning. Du kommer till en etablerad verksamhet med välutbildade instruktörer. Vår verksamhet bygger på att arbeta med unga, engagerade spelare som brinner för ishockeyn.

Genom rätt inställning, gedigen utbildning och en härlig gemenskap får vi ett framgångsrecept som leder till individuell utveckling. Målsättningen med vårt NIU är att skapa en träningskultur som ska leda till att utveckla spelare till elitnivå samt skapa ett livslångt intresse för ishockey.

Ansök här.

UTTAGNING

Almtuna IS scoutar under vår/sommar/hösten vid olika tillfällen. Exempel på tillfällen då vi finns representerade är TV-pucken, U16 region- elitcamper, cuper samt seriematcher i  Stockholmsområdet och via LiveArena på spelare som söker oss utifrån.

Vi har under ansökningstiden en kontinuerlig genomgång av de spelare som söker sig till oss. Utifrån scouting och information kring de spelare som sökt oss tar vi kontakt med de spelare vi anser kunna vara aktuella för antagning. Man får då möjligheten att komma och besöka vår verksamhet.

UTBILDNINGEN

Innehållet i utbildningen är praktisk träning, individuellt utbildningsprogram (IUP) och teoripass. Vi arbetar efter Svenska hockeyförbundets kursplan för hockeygymnasier.

Karaktär och att bete sig som en vinnare är två viktiga delar hos oss och sen därefter gå in på detaljer i spelet på individnivå. Vårt upplägg är att utefter behov på alla spelare skräddarsy övningar som ska tillfredsställa alla olika spelartyper. Att utveckla karaktären och vinnaren i varje spelare är en förutsättning för att orka utvecklas varje dag. Vi jobbar mycket mentalt med spelarna för att på så sätt bli stark och våga testa sig till det yttersta.

TVÅ OLIKA SKOLOR - FLERA OLIKA PROGRAM

NIU, två skolor med olika program

Om du blir antagen på hockeymässiga grunder ska du också välja ett av de program som Celsiusskolan eller Ellen Fries erbjuder. Celssiusskolan är en skola med cirka 1 200 elever där majoriteten består av idrottselever ifrån 19 olika idrotter. Men nu har vi också ett samarbete med en ny gymnasieskola som heter Ellen Fries Gymnasium.

På Kommunens hemsida för Celsiusskolans idrottsklasser eller Ellen Fries Gymnasieskola erbjuds en rad olika program. Väljer du något av flera utbildningsprogram som möjliggör idrott. Varje program innehåller olika inriktningar och fördjupningar där du även skall välja en inriktning på ditt program. Ishockeyn är formellt sett ingen inriktning utan en del inriktning och en del fördjupning.

Idrottsinriktningen innehåller 500 poäng. De kurser som eleverna läser är följande:

Specialidrott nivå 1 till 3 och Tränings- och tävlingslära nivå 1. Du går i en klass med idrottselever och får då även tillfälle att läsa kurser med andra idrottare för ett meningsfullt erfarenhetsutbyte. Idrottsinriktningen sträcker sig över alla tre gymnasieår.

PRESENTATION AV VERKSAMHETEN

Vår verksamhet utgår i huvudsak från Gränby ishall. Vi använder oss av Every Sportscenter för fysisk aktivitet och klassrum på skolan för den teoretiska utbildningen.

Vi har tre lektionstillfällen i veckan där vardera lektion är två timmar långt. För att få ut så mycket som möjligt av alla spelares utbildning jobbar vi dels med temaveckor där huvudfokus är på ett visst moment, dels delar vi gruppen på olika sätt. Det kan vara blandade årskullar, separata årskullar och uppdelat per position och lagdel.

INSTRUKTÖRER

Markus Jalmerud

Rektor och ansvarig för hockeygymnasiet.

Markus Eklund 

Instruktör Hockeygymnasium, J18-tränare. 

Jonas Göthberg 

Ansvarig scouting & rekrytering 

Fredrik Lassi 

Målvaktstränare. 

Förutom våra tränare finns det även resurspersoner i våra materialare som bistår vid både HG och kvällsträning.

PRAKTISK INFO

För elever som flyttar till Uppsala så har vi ett skolboende på Uppsala Gymnasieboende  som eleverna bor på under sin tid på hockeygymnasiet. Elevboendet består av korridorsrum med gemensamt kök. I elevboendet bor det även andra idrottselever. I huset finns det fritidspersonal vissa tider av dygnet. Mellan boende, skola och ishall är det mellan 5 och 10 minuter med cykel.

LIU, två skolor med olika program

Vi erbjuder en lokal ishockeyprofil, ämnet är Tävlingsidrott nivå 1 och 2.

En så kallad profilidrott som inte är detsamma som NIU. Ansökan till skolan görs på samma sätt som NIU, intag är endast betygsgrundande.

Kontakt: Markus Jalmerud, Rektor och ansvarig på hockgymnasiumet

markus[email protected] 

REKRYTERINGSREGLER

1 januari när eleven går i årskurs 8: Kontakter får börja tas med potentiella elever. Dock kan inget göras klart eller någon form av avtal skrivas.

Från detta datum så kan arbetet inledas när det gäller höstens kommande antagningar till våra NIU/Elitishockeygymnasier. 

Under denna period ( 1 januari U-15 året) fram tills ansökningsförfarandet öppnar i september U16 året så kan ansvariga för NIU i föreningarna arbeta och göra följande: 

Under denna period så inleds scoutingarbetet med aktuell ålderskull. 

Föreningens ansvariga ser matcher och tittar på spelare. 

Föreningen bjuder in till eventuella try out-dagar & besök. 

Detta gör att man kan presentera föreningen, elitgymnasiet, lokaler, gymnasieskolan etc. Föreningen kan berätta att man är intresserad och uttala att en spelare skall ansöka till deras NIU när ansökningsförfarandet öppnar i september månad. 

Man kan med andra ord inte göra klart något under denna period

Inga bindande avtal kan eller skall skrivas under denna period. 

Finns inga juridiskt bindande avtal som kan skrivas under denna period. 

VIKTIGA DATUM

Första datum för att erbjuda en plats till aktuellt NIU är den 10 oktober U16-året.

7-11 september: Ansökan till NIU öppnas (kan variera).

10 oktober: Första giltiga datum att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU plats. 

1 december: Sista datum för ansökan till NIU. 

1 januari: Tidigaste dag att begära/kräva ett svar från elev om erbjuden plats.

25 januari: Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.

26 januari: Sista datum för elev att svara på ett erbjudande om NIU-plats.