MOT VÄRLDENS FÖRSTA KLIMATPOSITIVA HOCKEYARENA

Från ett 50 år gammalt provisorium till världens första klimatpositiva hockeyarena. Vi bedriver majoriteten av vår verksamhet i Upplands Bilforum Arena, byggd 1974 som Gränby ishall. Anläggningen ägs av Uppsala kommun som i och med det är en av våra allra största partners. Men de är därmed även en partner som vi är helt beroende av och som är helt avgörande för hur vi kan bedriva vår verksamhet.

Redan då när ishallen byggdes för ganska exakt 50 år sedan, bara några år efter att människan gick på månen för första gången, menade Uppsala kommun att hallen uppfördes som en provisorisk anläggning i väntan på ”den riktiga arenan” som skulle följa.

Det senaste beskedet från Uppsala kommun är att en ny byggnation sker tidigast 2029. Då kommer anläggningen vara över 55 år gammal utan att några större investeringar gjorts för att märkbart förbättra upplevelsen för varken aktiva eller besökare.

Den återkommande arenafrågan sätter käppar i hjulet för vår verksamhet på flera sätt och ur ett hållbarhetsperspektiv har den en kraftigt negativ påverkan både socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Nytt mål – för både Almtuna och Uppsala kommun 

Det saknas istider, omklädningsrum och förrådsytor för att kunna utöka verksamheten och därmed sätta fler barn och unga i rörelse tack vare en meningsfull fritidssysselsättning inom ishockeyn.

I en av Elithockeysveriges minsta och äldsta arenor saknar vi möjlighet för ekonomisk tillväxt genom ökad publiktillströmning och kommersiella värden tack vare exempelvis restaurangytor eller loger för våra partners.

Den gamla kantstötta arenan är dessutom ett stort hinder för oss i vår strävan att bli en hållbar hockeyklubb då den ur ett miljömässigt perspektiv har flera negativa effekter på klimatet som borde åtgärdas och moderniseras.

Därför har vi nu satt en nytt mål som överensstämmer både med vår egna ambition om att bli världens grönaste hockeyklubb samt med Uppsala kommuns miljö- och klimatprogram och deras ambition om att vara klimatneutralt 2030 och klimatpositivt 2050.

Tillsammans med Uppsala kommun och näringslivet vill vi arbeta för att inom några år spela i världens första klimatpositiva hockeyarena. Något som skulle placera både Uppsala kommun, Almtuna IS och våra partners på den globala hållbarhetskartan.

Några omvärldshändelser som hänt sen Almtuna IS år 1974 blev lovade en ny arena av Uppsala kommun:

1976 - Björn Borg vinner Wimbeldon för första gången.

1980 - Ingemar Stenmark vinner sitt första OS-guld.

1983 - Internet föds.

1986 - Statsminister Olof Palme mördas.

1989 - Berlinmuren faller.

1993 - EU bildas.

1994 - Foppa-straffen i Lillehammer och svenskt OS-guld.

1997 - Den första Harry Potter-boken släpps.

2000 - Öresundsbron invigs.

2001 - Terrorattacken i USA 11 september.

2004 - Lena Philipsson vinner Melodifestivalen med ”Det gör ont”.

2007 - iPhone lanseras.

2010 - Almtuna spelar kvalserie till Elitserien.

20XX - världens första klimatpositiva hockeyarena byggs i Uppsala.