Almtuna IS bildar en ny scoutinggrupp
Publicerad: 2024-05-18
Vi presenterar idag vår framarbetade scoutinggrupp, gruppen kommer att fungera som en resurs, ett bollplank och stöd till den sportsliga verksamheten. Gruppen är sammansatt av olika personer med olika bakgrunder, men med en koppling till Almtuna IS. Gruppen kommer att träffas kontinuerligt för uppföljning, med fokusområde på spelarscouting och spelarrekrytering.

”Jag ser det som viktigt att vi nyttjar olika människor i vår omgivning, för att bidra till Almtuna IS framtid. Att som sportchef leda en sportslig verksamhet innefattar väldigt många olika delar, därav ser jag fördelen med denna scoutinggrupp, som är väldigt väl sammansatt och ett bra stöd till den sportsliga ledningen.” säger klubbdirektören Tobias Pehrsson.

Medhåll från Nicklas Danielsson, som tänker följande: ”Vi är i ett tidigt stadie och hittills har vi träffats två gånger under våren samt ett flertal samtal för att bolla olika tankar och idéer. Vi kommer framöver att sätta en bra rollfördelning av vilka områden som gruppens olika personer ska rikta sitt fokus på. Denna grupp gör detta på ideell basis, vilket betyder mycket för Almtuna och vi är väldigt tacksamma för detta. Att få in denna grupp av hockeykunniga människor kommer att vara till stor nytta för Almtuna, både hur vi bedömer spelare som kan vara intressanta för Almtuna, men även vad det är vi behöver addera till för våra respektive lag såsom Hockeygymnasiet, Juniorlag och Herrlag”

De som utgör scoutinggruppen är följande personer:

Viktor Rollin Carlsson

Viktor är en välbekant för alla som följt Almtuna genom åren. Han har mäktat med hela 9 säsonger med Almtunas Herrlag, varit lagkapten och dessförinnan spelat i Almtunas ungdoms och juniorlag sedan barnsben. Viktor spelade under sin karriär även i den Norska och Danska ligan, samt i den Polska ligan under en säsong. Han var även utlånad till Brynäs en kortare sejour. Med Viktors hjälp får vi ett bra kontaktnät främst mot den danska och norska ligan.

Jonathan Sjölund

Jonathan har spelat 4 säsonger i Almtunas Herrlag. Han har spelat juniorhockey i USA och Kanada samt spelat i Danmark och Norge. Jonathan har även erfarenhet som tränare i Almtunas J-20 lag under säsongen 2013-2014. Han har även varit assisterande tränare för Upplands TV-pucklag säsongen 2022-2023 samt 2023-2024. Med Jonathans hjälp får vi en bra kunskap mot de yngre spelarna runt distriktet, med extra fokus på backar.

Christian Sjöberg

Christian är hockeytränare på Prolympia i Gävle och har en god inblick av yngre spelare i Gävle med omnejd, främst på de spelare som går eller har gått på Prolympia. Christian har en bra inblick på J-18 och J-20 spelare runt Gästrikland. Han är en analytisk person och är skicklig på att bedöma unga spelares utvecklingspotential. Vi får ett öga på verksamheter utanför vårat distrikt på främst de yngre spelarna som söker sig till vårat hockeygymnasium.

Fredrik Vestberg

Fredrik är uppvuxen i Leksand och har representerat alla ungdoms- & juniorlag hela vägen upp till A-laget. Som spelare har Fredrik även representerat Borlänge, Arboga och Rögle. Framförallt har Fredrik representerat Almtuna i hela 8 säsonger i Hockeyallsvenskan. Han är idag verksam i Almtunas ungdomsverksamhet. Fredrik har ett genuint hockeyintresse med ett gott öga för spelet och spelare. Fredrik har ett bra tankesätt på hur och vad han letar efter utifrån spelarnas färdigheter.

Jonas Göthberg

Jonas har spelat många år på seniornivå i olika klubbar så som Östervåla, Hammarby, Malmö Redhawks, Storhamar samt Almtuna. Han har varit verksam runt Almtuna i många år som tränare och ledare i de yngre ungdomslagen. Föregående säsong var Jonas huvudtränare för Almtunas J-20 lag där laget överträffade förväntningarna. Jonas har ett gott ”hockeyöga” och kommer att bedöma kvaliteten på spelare som ansöker till vårat hockeygymnasium, juniorlag samt Herrlag. Jonas har en bra koll på våra unga spelare i Almtuna IS.

Sven-Åke Svensson

Sven-Åke har spelat 3 säsonger i Almtuna mellan åren 1976-1979 och tränade laget mellan åren 1988-1992. Sven-Åke är ett fullblodsproffs i sin roll som europascout för NHL-laget Boston Bruins. Ett ypperligt bollplank för att diskutera tankar kring spelarscouting och rekrytering. Sven-Åke är med som ett bollplank och rådgivare, ej kring vår aktiva scouting. Således nyttjar vi Sven-Åke, där vi kan nyttja honom dvs. som en resurs som vi kommer att använda oss av med syfte bollplank och rådgivning.