Back från finska högstaligan klar

12 juni 2022 13:45
Dam

Wilma Hautamäki har de senaste säsongerna spelat i Sport som är ett av lagen i finska högstaligan för damer. Nu har hon valt att spela med oss i Sverige den kommande säsongen.


Backen Wilma Hautamäki 19 år med IFK Lepplax som moderklubb kommer att spela med Almtunas damlag i NDHL den kommande säsongen. Wilma har spelat i finska högstaligan med laget Sport de senaste säsongerna. Den senaste säsongen så stod hon för 5 (2-3) poäng på 15 matcher i Naisten Liiga och 6 (2-4) poäng i Naisten Liiga alempi.

Vad anser du är dina styrkor som hockeyspelare på och vid sidan av isen?
- På isen är jag är stark i närkamperna och har en bra skridskoåkning. Utanför isen är jag väldigt glad och social, vilket jag anser vara viktigt i en lagsport, säger Wilma Hautamäki.

Vad vet du om Almtuna och var tror du om deras chanser kommande säsong?
- Jag vet inte mycket om Almtuna och har inte följt med svensk damhockey i princip alls tidigare. Jag var i Uppsala och provspelade några dagar där, men mer än det jag fick se och höra under de dagarna vet jag inte.

- Redan då lade jag märke till att föreningen jobbar hårt för att spelarna ska ha det så bra som möjligt, för att kunna utvecklas. Jag tror vi har bra förutsättningar för kommande säsong och tror vi kommer lyckas bra.

Vad ser du mest fram emot denna säsongen?
- Det jag ser mest fram emot är att få börja i ett nytt lag och lära känna mina nya lagkamrater samt tränare m.m. Det ska bli roligt att få spela utomlands och dessutom att få testa på hur spelet blir då tacklingar blir tillåtna. Jag tror det kommer bli mycket nytt och har därför mycket att se fram emot.

Vad tror du om nivåskillnaden mellan finska ligan och NDHL där Almtuna spelar?
- Det är svårt att förutse nivåskillnaden på Finska ligan och NDHL då man inte varken följt eller spelat hockey i Sverige, men jag tror att NDHL kommer vara en tuff serie och det är nog ungefär samma nivå som jag är van vid.

- I finska ligan är nivåskillnaden mycket stor mellan både lag och spelare. Jag tror att NDHL kommer vara en lite jämnare serie än den Finska ligan men allt återstår att se då jag får flytta till Uppsala och komma igång.

Sportchef Janne Wickström om Wilma Hautamäki
- Vi har scoutat Wilma, och hon är en bra defensiv back. Hon har även ett förflutet som forward vilket ger henne en bra balans i spelet. Vi ser framemot att få Wilma till oss där vi är övertygade om att hon kommer att bidra till laget både på och vid sidan av isen med sin erfarenhet av den finska ligan där spelet är lite rakare och snabbare.