Polsk forward till Damlaget

2 juni 2022 17:10
Dam

Den unga polska forwarden Justyna Zyla har representerat Polens J18-landslag i WJC-18 D1B på damsidan. Den kommande säsongen kommer hon att representera vårt Damlag.


Forwarden Justyna Zyla 16 år med Unia Oświecim som moderklubb har skrivit på ett kontrakt med vårt damlag över den kommande säsongen.

Förutom spel med tjejer och damlaget i sin moderklubb så har Justyna även spelat med pojkar i klubben samt representerat Polens U18-landslag på ungdomssidan för tjejer i WJC-18 D1B.

Vi ställde några frågor till Justyna för att få veta lite mer om henne:

Hur har din karriär sett ut så långt?
- Jag började spela ishockey redan som 7-åring i en liten lokal klubb i Polen som heter Unia Oświecim. Under ungdomsåren hann vi med att bli trea vid tre olika tillfällen i de Polska mästerskapen för att mitt sista år med pojkarna nå hela vägen och vinna mästerskapet.

- För tre år sedan fick jag för första gången representera ett Polskt ungdomslandslag och spelade ungdoms-VM kort därefter. Under innevarande säsong har jag varit kapten för laget och vi laddar nu stenhårt för U18-VM som spelas i september i Wisconsin.

Vad har du förväntningar nu när du kommer till Almtuna och vad tror du att du kommer bidra med?
- Att få spela hockey utomlands har varit en dröm för mig ganska länge. Jag tror att Almtuna är en bra plats att utvecklas på som hockeyspelare. Jag kommer såklart att ta med mig allt jag lärt mig och allt jag kan till Almtuna och kommer att ge allt jag har för att nå så långt som möjligt med laget.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
- Jag mår alltid som bäst när jag får vara på isen och väl där så lägger jag all kraft och allt fokus på att bli bättre och bättre dag för dag. Jag älskar verkligen vad jag gör så allt som kan kopplas till hockey gör mig glad.

Vad är viktigt för dig utanför hockeyn?
- Hockeyn är verkligen viktig för mig men trots det går vänner och familj först. Jag kan alltid räkna med stöd från dem och vill ge lika bra stöd i retur.

Sportchef Janne Wickström om värvningen av Justyna:
- Justyna är en ung energisk hockeyspelare som jag tror kommer att utvecklas massor hos oss. Att hon är kapten i landslaget är ju en slags kvalitetsstämpel på individen.

Hur fick ni kontakt med Justyna?
- Nu när alla kan se att vår satsning är på riktigt och att det går bra så har vindarna vänt och allt flera är intresserade och nyfikna på Almtuna så vi behöver inte jaga utan allt flera hör av sig till oss.

Har du hunnit scouta Jystuna?
- Vi har framförallt använt materialet som finns från hennes framträdanden i landslaget för egen videoanalys, men så får man använda nätverket för att stämma av intrycken man får.

Ni har börjat med att presentera två stycken landslagsspelare hur ser det ut framöver med rekryteringarna till laget?
- Vi har klart med en hel del spelare, några nya och andra mer bekanta så håll utkik. Vem vet kanske någon till med landslagsuppdrag i bagaget.